Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση η Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια δήλωση που αποσκοπεί στο να «καθησυχάσει» τη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις της κυβέρνησης Βάτζπαϊ έκανε χτες ο Ινδός υφυπουργός Εσωτερικών, Βίντια Ράο: «σε αυτό το χρονικό σημείο, δε θέλουμε να επιτεθούμε στα στρατόπεδα» όπου εκπαιδεύονται -κατά την ινδική άποψη- αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο Κασμίρ, είπε στο «Γαλλικό Πρακτορείο». Στην ίδια δήλωση, ο Ράο είπε πως το Νέο Δελχί παραμένει «δεσμευμένο στο διάλογο» με τη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ, η οποία από την πλευρά της αρνείται ότι υπάρχουν καν τέτοια στρατόπεδα.

Το γεγονός είναι πως το ινδικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί εδώ και τρία χρόνια σχέδια «χειρουργικών πληγμάτων» κατά στρατοπέδων στο Πακιστάν, από όπου, όπως υποστηρίζει, εφορμούν οι αυτονομιστές για να διεισδύσουν στο ινδικό Κασμίρ, πράγμα που οι Πακιστανοί διαψεύδουν, αλλά εμμέσως πλην σαφώς Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται.

Η δήλωση Ράο έγινε προφανώς σε μια προσπάθεια «προπαρασκευής» της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται στις πρωτεύουσες των δύο χωρών εντός των ημερών.

Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» στο χτεσινό της φύλλο τόνιζε ότι, ανάμεσα στα άλλα, ο Πάουελ θα θέσει το θέμα της σχεδιαζόμενης στο Νέο Δελχί αγοράς προηγμένων συστημάτων πυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ. Η απόκτηση του συστήματος «Αροου» από την Ινδία, μοιάζει να είναι η αμερικανική άποψη, διαταράσσει τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο πεδίο των πυρηνικών όπλων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω «αποσταθεροποίηση» την περιοχή. Ενα «μικρό πρόβλημα» για τον Πάουελ είναι πως για την ισραηλινή πώληση φέρεται να έχει μεσολαβήσει και το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της προώθησης του σχεδίου του για τις διεθνείς «πυραυλικές ασπίδες», κατ' αναλογία με την Εθνική Πυραυλική Ασπίδα του Ντόναλντ Ράμσφελντ! Το ζήτημα είναι ότι και η εταιρία Ρέιθιον, η παραγωγός των αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ», εμπλέκεται στην υπόθεση ως ανταγωνίστρια του Ισραήλ -- και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ