Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΙΝΑ
Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Το θερμόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων έχει αρχίσει να ανεβαίνει ξανά, με αφορμή τις κυρώσεις που επέβαλε μονομερώς η Ουάσιγκτον εναντίον εννέα επιχειρήσεων και προσώπων στην Κίνα, με την κατηγορία ότι «πωλούν τεχνολογία και μέρη συμβατικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής» σε χώρες που ανήκουν στον κατά Τζορτζ Ουόκερ Μπους«άξονα του κακού», χωρίς να δώσουν καμία σχετική διευκρίνιση - ή απόδειξη - στη δημοσιότητα.

Η επιβολή των κυρώσεων, για την οποία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη το αμερικανικό Κογκρέσο, αν και έγινε την 9η Ιουλίου, έγινε γνωστή «από σπόντα», σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Παρασκευή και συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μιας ετήσιας έκθεσης ενός οργάνου που έχει συστήσει η Γερουσία, της Επιτροπής Επισκόπησης των Σχέσεων Ασφαλείας ΗΠΑ - Κίνας (U.S. - China Security Review Commission) που ζήτησε να επιβάλλονται κυρώσεις απευθείας στην κινεζική κυβέρνηση, διότι, σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής, «δε θα αλλάξουν τίποτε» οι κυρώσεις σε βάρος επιχειρήσεων και προσώπων που δε συνδιαλλάσσονται με τις ΗΠΑ, αλλά πωλούν όπλα στο Ιράν.

Η κινεζική απάντηση ήρθε το βράδυ της Δευτέρας από τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Σι Φενγκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κατασκευή με ψευδή στοιχεία μιας υποτιθέμενης κινεζικής απειλής από κύκλους στις ΗΠΑ». Ο ίδιος αξίωσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», ενώ κάλεσε για την άρση των κυρώσεων, μιλώντας για «αναταράξεις» στις σινοαμερικανικές σχέσεις. «Η απειλή στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η απειλή στην παγκόσμια ειρήνη» - είπε ο Φενγκ - «δεν προέρχεται από την Κίνα, αλλά μάλλον από εκείνους που απεργάζονται αυτό το σενάριο περί κινεζικής απειλής».

Η ιστορία δείχνει ότι η Κίνα «δεν έχει επεκτατική πολιτική», πρόσθεσε ο Φενγκ, καταλήγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν «να στέλνουν λάθος μηνύματα» με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν - που η Κίνα θεωρεί επαρχία της αποσχισμένη από την υπόλοιπη επικράτεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ