Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Περιορισμένος»... εμφύλιος

Αφγανοί στρατιώτες ενώ εκπαιδεύονται από άνδρες της διεθνούς δύναμης στη στρατιωτική Ακαδημία της Καμπούλ
Αφγανοί στρατιώτες ενώ εκπαιδεύονται από άνδρες της διεθνούς δύναμης στη στρατιωτική Ακαδημία της Καμπούλ
ΣΑΜΑΝ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ξανάρχισαν να αλληλοσφάζονται οι διαγκωνιζόμενοι για την εξουσία πολέμαρχοι στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», 12 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στις μάχες ανάμεσα σε Τατζίκους και Παστούν.

Ο τοπικός αξιωματούχος Χατζί Χαζράτ επιβεβαίωσε ότι στις συγκρούσεις --που άρχισαν την Κυριακή με εντολή του Τατζίκου κυβερνήτη της Χεράτ, Ισμαΐλ Καν-- «τουλάχιστον επτά Τατζίκοι και πέντε Παστούν έχουν σκοτωθεί, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί». Αλλες πληροφορίες, του πρακτορείου «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος», έλεγαν ότι χθες επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός. Η κατάσταση πάντως παρέμενε συγκεχυμένη, καθώς ο Σάλεχ Γκιουλ, τοπικός διοικητής στην πόλη Κανταχάρ, στη διάρκεια της νύχτας φερόταν να στέλνει ενισχύσεις στους Παστούν. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλευρά του Καν προσπάθησε να ταυτίσει τους αντιπάλους της με «απομεινάρια των Ταλιμπάν» στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αμανουλάχ Καν, σε μια έμμεση προσπάθεια να αποσπάσει αμερικανική υποστήριξη. Στην περιοχή έσπευσαν αξιωματούχοι από την Καμπούλ με «πυροσβεστική» αποστολή, και άρχισαν διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Ωστόσο η αβεβαιότητα για το καθεστώς του Αφγανιστάν εντείνεται, γεγονός που υπογράμμισε με τον εντονότερο τρόπο η απόφαση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι να αποπέμψει τους Αφγανούς μουτζαχεντίν που ήταν επιφορτισμένοι με την προσωπική του ασφάλεια και να ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να παράσχει άνδρες γι' αυτό το σκοπό. Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή, Κέιτ Κλαρκ, ανέφερε σε χτεσινό ρεπορτάζ της πως υπήρξαν «απειλές κατά της ζωής» του Καρζάι, και μάλιστα «πιθανώς μέσα από την κυβέρνησή του», γεγονός που, σε συνδυασμό με τη δολοφονία του αντιπροέδρου του Χατζί Αμπντούλ Καντίρ αυτό το μήνα, τον ώθησε στην απόφαση αυτή. Η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, δηλώνοντας πως θα υπάρξει «συνεργασία» Αμερικανών και Αφγανών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι έχουν συλληφθεί «πολλοί ύποπτοι» για συμμετοχή στην «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν, ανάμεσά τους, σύμφωνα με το CBS, και ένας που φέρεται να αποτελούσε «κορυφαίο στέλεχός της, με ειδίκευση στα οικονομικά της οργάνωσης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ράμσφελντ έκανε μάλλον αποπροσανατολιστικά σχόλια σχετικά με τις αναφορές περί σφαγών αμάχων στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, μιλώντας περί «ψευδών αναφορών τοπικών αξιωματούχων» (!), ενώ ένας υφιστάμενός του, ο υποστράτηγος Νταν Μακ Νιλ, έδωσε την «είδηση» ότι η σφαγή άνω των 40 αθώων Αφγανών σε γαμήλια τελετή την 1η Ιούλη σχετιζόταν με τις επιχειρήσεις «καταδίωξης του Μουλά Ομάρ», όπως ανέφερε η «Ουάσιγκτον Ποστ». Πράγμα που «προφανώς»... αίρει κάθε ευθύνη για την αμερικανική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ