Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιρρήσεις και εκβιασμοί

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το τελευταίο «χαρτί» του Μπουλέντ Ετσεβίτ στην απέλπιδα προσπάθειά του να σώσει την πολιτική παρτίδα και να αποφύγει τις εκλογές, που ήταν η πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με την Τανσού Τσιλέρ, φαίνεται πως «κάηκε» πριν καν χρησιμοποιηθεί, αφού διέρρευσε στον Τύπο και ακυρώθηκε πριν καν ο πρωθυπουργός συναντηθεί με την ηγέτιδα του κόμματος Ορθού Δρόμου (DΥΡ). Ο Ετσεβίτ φαίνεται πως δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να υποκύψει στον εκβιασμό των εταίρων του στη συγκυβέρνηση, κυρίως του Ντεβλέτ Μπαχτσελί του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και του Μεσούτ Γιλμάζ της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), και να δώσει το «πράσινο φως» ώστε, στην πρόωρη σύγκληση της Βουλής που θα γίνει την 29η Ιουλίου, να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές για την 3η του Νοέμβρη.

Τα βυζαντινού τύπου παζάρια των πολιτικών κομμάτων δεν αλλάζουν, έτσι, καθοριστικά την εικόνα, αν και παραμένει ερωτηματικό το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μεσοδιάστημα, με δεδομένες τις αντιρρήσεις που φέρνει ο Ετσεβίτ στον προεξοφλούμενο νέο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ισως τις εξελίξεις να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο που θα επιλέξει η Ουάσιγκτον για να υλοποιήσει τις απειλές που «διαρρέει» στον Τύπο...

Ρεσιτάλ ευρωπαϊκής υποκρισίας

Και ενώ στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό η μόνη βεβαιότητα εξακολουθεί να είναι η αβεβαιότητα, στο Στρασβούργο η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά των Βασανιστηρίων βάλθηκε να... τρελάνει τον κόσμο, εκφράζοντας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε λίγο ούτε πολύ «την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις νέες φυλακές "τύπου F" στην Τουρκία»!

Σε επίσκεψή τους στην Τουρκία το Μάρτη, αναφέρει η επιτροπή, τα μέλη της διαπίστωσαν «με μεγάλη ικανοποίηση» ότι έχουν αρχίσει κοινές δραστηριότητες κρατουμένων στη φυλακή του Σιντζάν. Η ίδια επιτροπή, την ίδια στιγμή, διαπίστωσε στην επαρχία Ντιάρμπακιρ περιπτώσεις βασανιστηρίων από την πλευρά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια ανακρίσεων και συγκέντρωσε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για κακομεταχείριση από τις αστυνομικές αρχές, όπως και τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση των δικηγόρων στους πολιτικούς κρατούμενους! («με μεγάλη ικανοποίηση» άραγε;).

Στο παιγνίδι που παίζεται με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τους διώκτες της «τρομοκρατίας», τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ