Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Χαταμί κατά ΗΠΑ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

«Ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας μια υπερδύναμη τόσο ισχυρή, ιδιαίτερα στρατιωτικά, δεν επιζητούσε τόσο απροκάλυπτα και έντονα τις πολεμικές συρράξεις». Αυτό υποστήριξε ο Ιρανός Πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε για προκλητικές παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Οι δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου έγιναν κατά την άφιξή του στη Μαλαισία, όπου άρχισε τετραήμερη επίσκεψη.

Ο Χαταμί εκτίμησε ότι «αν όντως πραγματοποιηθεί επίθεση κατά του Ιράκ, τότε τίθεται σε αστάθεια ολόκληρη η περιοχή», προοπτική που χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ δε βλάπτει μόνο τους υπόλοιπους λαούς αλλά και τον αμερικανικό. Τέλος, μίλησε για «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας» τη διατυπωμένη θέση της Ουάσιγκτον για ανάγκη «αλλαγής του ιρακινού καθεστώτος», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του ιρακινού λαού, που είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για να αποφασίσει για την τύχη του.

Η «επίθεση» Χαταμί κατά των ΗΠΑ συνέπεσε με τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» άρθρου, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική ηγεσία αποφάσισε να αλλάξει τακτική απέναντι στο Ιράν, το οποίο έχει ήδη τοποθετήσει στον «άξονα του κακού». Συγκεκριμένα, φέρονται οι Αμερικανοί επιτελείς να εγκαταλείπουν οριστικά «την προσπάθεια διαλόγου με τον Πρόεδρο Χαταμί, διότι δεν έχει πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που δηλώνει ότι θα υιοθετήσει». Αντί διαλόγου, φέρεται να προωθείται η πρόταση της «καλλιέργειας εντός του ιρανικού λαού της διάθεσης για αγώνα για τη δημοκρατία και αλλαγή του καθεστώτος», δηλαδή, με απλά λόγια, φαίνεται να προωθείται η παρέμβαση στα εσωτερικά και του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ