Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ζητούν νοσήλια από ανασφάλιστο εργάτη

Ανακάλυψε ότι ο εργοδότης του δεν τον ασφάλιζε όταν τραυματίστηκε και τώρα το ΚΑΤ του ζητά 4.100 ευρώ για τη νοσηλεία του

Θύμα της πλήρως ανεξέλεγκτης εργοδοτικής ασυδοσίας έπεσε ο 40χρονος σοβατζής, Γλιγόρη Βαλεντίν από τη Ρουμανία, που ύστερα από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του σε οικοδομή στην περιοχή Σχοινιά και τη νοσηλεία του στο ΚΑΤ, ανακάλυψε ότι ο εργοδότης δεν τον ασφάλιζε, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει τώρα ο ίδιος τα νοσήλια, που ανέρχονται στο ύψος των 4.100 ευρώ - δηλαδή 1.397.075 δραχμές!

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο ίδιος ο Γλιγόρη Βαλεντίν, βρίσκεται περίπου ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα και για έξι μήνες δούλευε για λογαριασμό του εργολάβου Αντροβικ Γιώργου. Στις 12 Απρίλη 2002 και ενώ δούλευε σε οικοδομή στα Σχοινιά έπεσε από τη σκαλωσιά, από ύψος περίπου 12 μέτρων και τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά. Την ίδια ημέρα πήγε στο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κατάγματα στα πόδια του, στο ιερόν οστό, στο ζυγωματικό και στο ρινικό οστό. Ο Γλιγόρι Βαλεντίν χειρουργήθηκε και έμεινε στο ΚΑΤ μέχρι τις 25 Μάη του 2002.

Λίγο καιρό αργότερα πήγε να βγάλει το ιατρικό πιστοποιητικό όπου περιγράφεται η κατάστασή του και ότι κρίνεται ανίκανος για δουλιά για τους επόμενους, τουλάχιστον, έξι μήνες και ανακάλυψε ότι ο εργοδότης του δεν τον ασφάλισε στο ΙΚΑ!

Ετσι, τώρα το νοσοκομείο, λειτουργώντας με ανταποδοτική λογική, διεκδικεί από τον εργαζόμενο 4.100 ευρώ!

Οταν ρωτήσαμε τον Γλιγόρη γιατί τόσο καιρό δεν είχε φροντίσει να επιβεβαιώσει ότι ο εργοδότης του του κόλλαγε ή όχι τα ένσημα μας είπε: «Δεν προλάβαινα να πάω. Δούλευα ακόμα και τις Κυριακές. Μας έβαζε ο εργοδότης να δουλεύουμε. Είτε γιατί φοβόμασταν να πούμε "όχι" είτε γιατί είχαμε ανάγκη τα λεφτά πηγαίναμε για δουλιά».

Ακόμα ο Γλιγόρη μας είπε ότι ενώ είναι τεχνίτης σοβατζής πληρωνόταν μόνο 11.000 δραχμές την ημέρα, τη στιγμή που η κλαδική σύμβαση προβλέπει περίπου 16.000 δραχμές. Τον πλήρωνε δηλαδή ως ανειδίκευτο. Μάλιστα, πολλές φορές που δουλεύανε υπερωρίες του έδινε ένα χιλιάρικο την ώρα.

Η περίπτωση του Γλιγόρη επιβεβαιώνει την ασυδοσία της εργοδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Είναι η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που γίνονται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εκατοντάδες αλλοδαποί στο εργοτάξιο κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού. Εντατικοποίηση της εργασίας, φθηνή εργατική δύναμη, υπερεκμετάλλευση, ανασφάλιστη και μη αμειβόμενη εργασία. Μια άθλια πραγματικότητα, που μόνο οι ίδιοι αλλοδαποί και ντόπιοι εργαζόμενοι μέσα από τον κοινό τους αγώνα μπορούν να σταματήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ