Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας

Τις τρομακτικές διαστάσεις που έχουν πάρει τον τελευταίο καιρό τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα γιαπιά και στα μεγάλα εργοτάξια, με καθημερινά σχεδόν θύματα οικοδόμους, θυσία στο βωμό του κέρδους και της στυγνής εκμετάλλευσης, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι εργοδότες, με την ανοχή και κάλυψη των κρατικών υπηρεσιών, πιέζουν καθημερινά τον οικοδόμο «να εργαστεί, με την απειλή της απόλυσης, ατέλειωτες ώρες υπερωριακής και μαύρης εργασίας, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και σε θερμοκρασίες κατά τη θερινή περίοδο, - οπότε σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα - που λιώνουν ακόμα και τα σίδερα».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Α. Κωστόπουλος, δηλώνει ότι «το κυνηγητό του επιπρόσθετου κέρδους οδηγεί στην απώλεια ζωής εκατοντάδων οικοδόμων, χωρίς γι' αυτό το πραγματικό μακελειό να "ιδρώνει το αυτί" κανενός εργοδότη, υπεύθυνου υπουργείου ή κρατικής υπηρεσίας».

Γι' αυτό, το Συνδικάτο θα συνεχίσει αγωνιστικά να διεκδικεί μέτρα προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστον τα εργατικά ατυχήματα. Και τέτοια μέτρα είναι: Η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στους χώρους δουλιάς. Οι ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας. Η διακοπή των έργων όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί με την υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει ημερομίσθιο και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η επάνδρωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) με το απαραίτητο και εκπαιδευμένο προσωπικό και η άμεση δημιουργία μόνιμων γραφείων του ΚΕΠΕΚ, Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ σε όλα τα μεγάλα έργα. Η εξάλειψη του καθεστώς της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας με τα 10ωρα, 12ωρα - 6ήμερα, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ