Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Μεγαλώνει η λίστα θανάτου

Σκοτώθηκαν τρεις εργάτες τις τελευταίες τέσσερις μέρες

Την ώρα που ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας προσπαθούσε προχθές στη Βουλή να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκα, τρεις ακόμα εργάτες «δολοφονούνταν» από την εργοδοτική ασυδοσία και την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Οι εργάτες, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το μεροκάματο, είναι ο 48χρονος Γιώργος Γιαννούχος, ο 23χρονος Ζιμοράι Μιχαήλ και ο 53χρονος Αριστείδης Σγάγιας.

Το χρονικό των δυστυχημάτων

Παρασκευή 26 Ιούλη 2002. Ο 48χρονος Γιαννούχος Γεώργιος του Χαραλάμπους, που δούλευε στην ιδιωτική τεχνική εταιρία ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ - η οποία έχει αναλάβει την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή - πέφτει από κολόνα της ΔΕΗ και χάνει τη ζωή του. Το θανατηφόρο περιστατικό έγινε περίπου στις 10 το πρωί, στην περιοχή Δόκανο Επταλόφου Φωκίδας. Η ΔΕΗ χαρακτήρισε το θάνατο του εργαζόμενου «ατυχές γεγονός»!!!

Για άλλη μια φορά, αναδεικνύονται τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για τους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού η ανάθεση δημοσίων έργων σε εργολάβους. Η ανάθεση εργολαβιών στα δημόσια έργα δεν είναι σίγουρο ότι στοιχίζουν φτηνότερα στο Δημόσιο, καθώς συνοδεύονται από υπερβάσεις και πανωπροίκια. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κοστίζουν σε αίμα για τους εργάτες, καθώς οι εργολάβοι στο κυνηγητό του κέρδους δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή και τους βάζουν να δουλεύουν στις πιο επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες πληροφορίες, το συνεργείο της εταιρίας ήθελε να μετακινήσει μια ήδη εγκαταστημένη κολόνα της ΔΕΗ. Ετσι, έσκαψε γύρω από την κολόνα και ύστερα ο Γ. Γιαννούχος ανέβηκε σ' αυτήν για να την αποσυνδέσει από τα καλώδια. Ομως, όταν έγινε αυτό, η κολόνα πήρε επικίνδυνη κλίση και ο εργαζόμενος, που επιπροσθέτως δε φορούσε ζώνη ασφαλείας, έπεσε και σκοτώθηκε.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κολόνα δεν είχε στερεωθεί, όπως προβλέπει η διαδικασία πριν ανεβεί ο εργαζόμενος και, επιπλέον, ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ανειδίκευτος και είχε άγνοια του κινδύνου που διέτρεχε.

Πέμπτη 25 Ιούλη 2002. Ο 23χρονος οικοδόμος Ζιμοράι Μιχαήλ, ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στα Βριλήσια, πέφτει στο φωταγωγό από τον 4ο στον 1ο όροφο και χάνει τη ζωή του.

Τρίτη 23 Ιούλη 2002. Ο 53χρονος καλουπατζής Σγάγιας Αριστείδης πέθανε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ύστερα από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό σε οικοδομή στον Πειραιά. Ο άτυχος οικοδόμος τραυματίστηκε στις 3 Ιούλη 2002.

Η λίστα θανάτου συνεχώς αυξάνει, καθώς η κυβερνητική πολιτική ευνοεί την ασυδοσία της εργοδοσίας. Ακόμα, η κυβέρνηση συνειδητά παραλύει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχου. Η κυβέρνηση φτάνει ακόμα και να πριμοδοτεί, κυριολεκτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις τους εργοδότες για να εντατικοποιήσουν την εργασία, παραδίδει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις το σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, εμπορευματοποιώντας, έτσι, ακόμα και την ανάγκη του εργαζόμενου για προστασία της ζωής του.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Κανένας εργοδότης και καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να φροντίσει για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργατών. Μόνον οι ίδιοι οι εργάτες μπορούν να το κάνουν αυτό, μέσα από την ταξική συλλογική τους πάλη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που μόνον αυτό μετρά ήδη 20 νεκρούς και πάνω από 22 σοβαρά τραυματίες για τους πρώτους έξι μήνες του 2002, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Κυβέρνηση και εργοδότες εγκληματούν καθημερινά σε βάρος της εργατικής τάξης. Για να σταματήσει αυτό το διαρκές ταξικό έγκλημα, ο μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση της συλλογικής πάλης των εργαζομένων ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, στη μετατροπή μας σε αναλώσιμο υλικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ