Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο επίκεντρο της μάχης των εκλογών τα λαϊκά προβλήματα

Σε πανστρατιά για τη μάχη των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνεστίαση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε την αναγκαιότητα, μέσα και από αυτή τη μάχη, να ενισχυθεί η συγκρότηση του ριζοσπαστικού πόλου στην κοινωνία

Η Αλ. Παπαρήγα με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Αγ. Σαχίνη, στο περίπτερο της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στη ΔΕΘ

Motion Team

Η Αλ. Παπαρήγα με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Αγ. Σαχίνη, στο περίπτερο της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στη ΔΕΘ
Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών πρέπει να γίνει με επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα. Η αντιπαράθεση τον τελευταίο μήνα πρέπει να ενταθεί, με στόχο να μπουν στη συζήτηση τα μεγάλα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά ζητήματα, το θέμα της παιδείας, της υγείας, η ανεργία. Οι επτά νεκροί από εργατικά ατυχήματα σε δυο μέρες, είναι ζήτημα που αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί πρέπει οι υποψήφιοι να απαντήσουν και όχι με προγράμματα μακέτες. Και σε αυτή τη μάχη πρέπει να υπάρξει πανστρατιά.

Ετσι προσδιόρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να εργαστούν τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, όλοι όσοι έχουν συστρατευθεί στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεστίαση στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και ευρύτερα άνθρωποι που συσπειρώνονται στους συνδυασμούς που παλεύουν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική διεκδικητική, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε, πως δυνατότητες υπάρχουν για καλά αποτελέσματα. Ξεκαθάρισε όμως ότι «σ' αυτή τη μάχη πρέπει να στρατευτούν οι πάντες, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντιπάλους ισχυρούς, με μηχανισμούς, με όργιο εκβιασμών» και ότι η μάχη αυτή «να μην τελειώσει τη δεύτερη Κυριακή, αλλά να βάλει καινούριες δυνάμεις και εφεδρείες μέσα στη δράση, στη λαϊκή πρωτοβουλία». Γιατί, όπως τόνισε, «τα δύσκολα είναι μπροστά».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συγκρότησης και ενίσχυσης ενός ριζοσπαστικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία και με εκλεγμένες δυνάμεις στην ΤΑ. Ικανού να ματαιώνει πιο αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά σχέδια, να αποσπά κατακτήσεις και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για το αύριο. Που δε σκύβει το κεφάλι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Που αρνείται να υποταχθεί. «Γι' αυτό εμείς βλέπουμε τη μάχη των εκλογών και σαν μια μορφή αγώνα. Μια μορφή πάλης και για τις δύο Κυριακές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν υποστούν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα. Και το χτύπημα θα είναι με την ψήφο, με την αφαίρεση θέσεων. Η μάχη των τοπικών εκλογών με την ιδιαιτερότητα που έχει, μπορεί να αλλάξει αυτό το δίδυμο και να διαμορφώσει ένα άλλο στο δεύτερο γύρο, όπου από τη μια μεριά θα είναι το ψηφοδέλτιο το ριζοσπαστικό και από την άλλη κάποιο από τα δύο άλλα ψηφοδέλτια».

Ψηλά ο πήχης

«Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δυνατότητες μιας μαζικής και ορμητικής δράσης και μιας πιο επιτελικής αντιπαράθεσης με τους συνδυασμούς που στηρίζουν τα άλλα κόμματα. Κρατώντας τη μεγάλη αξία της συσπείρωσης και της συνέχισής της», πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης σημείωσε πως θα είναι περιοχή και ειδικών και μεγάλων κινητοποιήσεων και δραστηριοτήτων που θα έχουν σχέση με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τον πόλεμο, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Γι' αυτό εξέφρασε την αγωνιστική ευχή, «η Βόρεια Ελλάδα να έχει αυξημένες θέσεις στην ΤΑ και για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, αλλά για να υπάρχει ένα άλλο πνεύμα ανάτασης, δράσης, αξιοπρέπειας, που μπορεί μια ΤΑ διαφορετικής κατεύθυνσης να το περάσει στην περιοχή. Να συσπειρώσει τον κόσμο και να δώσει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί η λαϊκή πρωτοβουλία».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως οι εργαζόμενοι, μέσα από την ψήφο στις τοπικές εκλογές, πρέπει να πάρουν υπόψη ότι ψηφίζουν τοπικές αρχές που θα λειτουργήσουν με ένα συγκεκριμένο θεσμό. Η ΤΑ έχει δεθεί ασφυκτικά -όχι μόνο με τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας- για να γίνει ο αγωγός όπου θα περάσει η γενική πολιτική, αποκεντρωμένα και παντού. Π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, νέες εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, ανεργία κλπ πρέπει να περάσουν και μέσα από την ΤΑ. Και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή, κάποιοι για διάφορους λόγους δε θέλουν να θέσουν επί τάπητος το γενικό πολιτικό πρόβλημα, ας σκεφθούν ότι είναι αναγκαιότητα, σ' αυτό το θεσμό που έχει τέτοια αντιδραστικά στοιχεία να αναδειχτούν όχι απλώς τίμια, ικανά πρόσωπα με κύρος, αλλά πρόσωπα τα οποία θα είναι διατεθειμένα να καταθέσουν θυσίες, αγώνες, ώστε ο θεσμός να μπορεί όσο γίνεται να αξιοποιηθεί από το λαό, το λαϊκό κίνημα για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Και κυρίως αυτός ο θεσμός να τολμήσει να διεκδικήσει, να στηρίξει αγώνες, να αποσπάσει κατακτήσεις».

Πολιτική μάχη

«Ποιος είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της μάχης των εκλογών για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;». Με αυτό το ερώτημα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, παίζουν κυριολεκτικά τα άλλα κόμματα, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Από τη μια μεριά αναγνωρίζουν και έχουν συμφέρον να προβάλλουν τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης των εκλογών για να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και κυρίως για να μετατρέψουν τη μάχη των τοπικών εκλογών σε μια μάχη εθνικών. Προτάσσουν τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης διότι ποντάρουν στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Από την άλλη μεριά όμως σκέφτονται ότι πάντα στις τοπικές εκλογές, υπάρχει δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ποικιλίας έκφρασης, μιας περισσότερο χειραφετημένης ψήφου, μιας ψήφου που μπορεί να διαχυθεί εκτός των δύο κομμάτων. Και έτσι ποντάρουν στη δεύτερη επιλογή, λένε δηλαδή, ότι η μάχη δεν έχει το χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης, πως εδώ μας ενδιαφέρει να νικήσει η ΤΑ».

«Η πολιτικοποίηση της μάχης "ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ", και το σύνθημα "κρίνεται ο θεσμός της ΤΑ και αν θα νικήσει η ΤΑ" πάνε μαζί και κατά τη γνώμη μας είναι η ύπουλη, ψεύτικη και απατηλή πλευρά της μάχης των εκλογών», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. Πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ αυτή η μάχη έχει πολιτικό χαρακτήρα: «Με την έννοια ότι ο ψηφοφόρος όταν θα σταθεί στην κάλπη, πρέπει να έχει μαζί του την κοινωνική του ταυτότητα και την προσωπικότητά του. Κοινωνική ταυτότητα σημαίνει, εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος, αγρότης, νεολαία, γυναίκες κλπ. Ο ψηφοφόρος πηγαίνοντας στην κάλπη πρέπει να πάρει υπόψη τη γενική πορεία των πραγμάτων. Το χτες, το σήμερα, να σκεφθεί επίσης την επόμενη μέρα και να ψηφίσει με πολιτικό κριτήριο. Δεν πρέπει να επιβραβεύσει την πολιτική που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρέπει να επιβραβεύσει ή να δώσει ακόμη και κριτική ψήφο ή και ψήφο δοκιμής σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορούμε να τις κατατάξουμε στις ριζοσπαστικές δυνάμεις της κοινωνίας. Μιλάμε για τα ψηφοδέλτια που συμμετέχει - στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις που συνεργάστηκε (ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση) και για σημαντικές άλλες δυνάμεις, τοπικές συλλογικές δυνάμεις ή και άτομα, είτε πολιτικές κινήσεις είτε κινήματα».

Να χειραφετηθεί ο λαός

«Οπως κι αν πάρει κανείς το ζήτημα, είτε για γενικούς πολιτικούς λόγους, είτε για ειδικούς Αυτοδιοίκησης, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια μετωπική αντιπαράθεση με τους συνδυασμούς που κυρίως στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ή συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Δίνουμε ενιαία τη μάχη ως Κόμμα και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο. Μας ενδιαφέρει να περάσει ένα πνεύμα χειραφέτησης μέσα στο λαό από την κριτική των δύο κομμάτων. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα δύο κόμματα. Που δεν αντέχουν άλλο αυτό το κλίμα, που δημιουργούν με τους μηχανισμούς χειραγώγησης, εξαγοράς, με εκβιασμούς, αυτή τη σήψη που υπάρχει. Εμείς θα μετρήσουμε τη δική μας συνεισφορά από το πώς συμβάλαμε στη χειραφέτηση του λαϊκού παράγοντα και στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καιρός να αποσκιρτήσουν οι εργαζόμενοι απ' το δικομματισμό (2006-10-06 00:00:00.0)
Μακριά και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ! (2006-09-12 00:00:00.0)
Επιχείρηση συσκότισης (2006-07-29 00:00:00.0)
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών (2002-10-14 00:00:00.0)
Η θέση του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (2001-11-11 00:00:00.0)
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ πλατιά - ενωτικά - αγωνιστικά (1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ