Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρισαν και πάλι οι απροστάτευτες πόλεις

Σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και άλλες πόλεις

Από την προχτεσινή πλημμύρα στην πόλη των Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από την προχτεσινή πλημμύρα στην πόλη των Ιωαννίνων
Μια ισχυρή νεροποντή όπως αυτή που έπληξε χτες το πρωί τη Θεσσαλονίκη, ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πόλη, δείχνοντας πάλι πόσο απροστάτευτη την έχουν αφήσει οι αρμόδιοι. Αρκετά υπόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στις περιοχές Χαριλάου, Μαρτίου, στην Πυλαία και την Καλαμαριά, ενώ προκλήθηκε πολύωρο κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. Λίμνες υδάτων δημιουργήθηκαν και στην περιφερειακή οδό, κυρίως στο ύψος της Σταυρούπολης και της Λαχαναγοράς, ενώ μικρής έκτασης κατολίσθηση υπήρξε στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής.

Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην κεντρική και ειδικότερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν και οι 80 κλήσεις προς την Πυροσβεστική για την άντληση νερού από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστήματα και σπίτια. Προβλήματα υπήρξαν στο 3ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, στο 1ο Λύκειο Αμπελοκήπων και στο 87ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή 25ης Μαρτίου. Αντιμετωπίστηκαν προσωρινά προκειμένου να γίνουν τα μαθήματα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε στην πόλη χτες το πρωί, ο Αγάπιος Σαχίνης υποψήφιος Δήμαρχος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», σχολίασε:

«Η πόλη νέκρωσε για μία ακόμη φορά με μια βροχή. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και το πιο σημαντικό από όλα είναι να τιμωρήσει όσους συνεχίζουν να τον εμπαίζουν αδιαφορώντας για την όξυνση των προβλημάτων και τη μη επίλυσή τους. Θεωρούμε ότι δικαιωνόμαστε πολλαπλώς όταν υποστηρίζουμε πως όλοι αδιαφορούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο πολίτης και έχουν στο επίκεντρο τους τις δημόσιες σχέσεις και την προσωπική τους ανέλιξη».

Στην Ηπειρο

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταρρακτώδεις βροχές εδώ και τρεις μέρες στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, φέρνοντας για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, για τη μη ύπαρξη υποδομής αντιπλημμυρικών έργων. Προβλήματα παρουσιάστηκαν, επίσης, στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας και στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, στην περιοχή Σιδαρίου.

Στο νομό Ιωαννίνων αποκλεισμένα παρέμεναν αρκετά δημοτικά διαμερίσματα, εξαιτίας καταστροφών στο οδικό δίκτυο, ενώ δεν έλειψαν και τα προβλήματα στο υδρευτικό και στο αποχετευτικό σύστημα αρκετών περιοχών. Στις κοινότητες Πωγωνιανής και Διστράτου, στο Δήμο Ανω Πωγωνίου, στο Δήμο της Κόνιτσας, Δελβινακίου, αλλά και γενικά σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση χειμάρρων και ρεμάτων.

Στο οδικό δίκτυο έγιναν ζημιές σε αρκετά σημεία της ασφάλτου, σε τρεις γέφυρες στο δήμο Πωγωνίου, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η μετακίνηση σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Εγιναν, επίσης, καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες τριφυλλιού και οπωροκηπευτικών στον κάμπο της Κόνιτσας, πατάτας στον κάμπο της Χρυσοβίτσας και στα αμπέλια στο δήμο της Ζίτσας. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου Ανω Πωγωνίου και ειδικά στην πρωτεύουσά του το Κεφαλόβρυσο, όπου ρέμα με λασπόνερα πέρασε μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να πλημμυρίσουν, ανάμεσα σε αυτά και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ