Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιξε την αυλαία των δικομματικών «κοκορομαχιών»

Εντονη η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πολωθεί το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, κατά την ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, όπου επικυρώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και η επικύρωσή τους από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος αποτέλεσε ουσιαστικά το πρόσχημα για την έναρξη ενός χαμηλών τόνων δικομματικού καυγά, με στόχο τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων σε ψεύτικα διλήμματα σχετικά με το ποιος, ο Σημίτης ή ο Καραμανλής, είναι καλύτερος διαχειριστής της μετα-ΟΝΕ εποχής.

Ο πρωθυπουργός σε μια οφθαλμοφανή προσπάθεια να πολώσει το προεκλογικό κλίμα επιτέθηκε δριμύτατα στη ΝΔ, αν και στην πραγματικότητα εκείνο για το οποίο την εγκάλεσε ήταν ότι - σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ - αδυνατεί να εκπροσωπήσει με πληρότητα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας!

«Η ΝΔ μας οδηγεί σε καθεστώς παραβίασης των κριτηρίων της ΟΝΕ. Οι προτάσεις της ΝΔ αποτελούν θρυαλλίδα στη στρατηγική της Ελλάδας προς την ΟΝΕ», ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη, τα οποία συνοδεύτηκαν με χαρακτηρισμούς και κατηγορίες ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαδίζει σε «ολισθηρό δρόμο», επιδίδεται σε «μεγαλοστομίες», σε «κραυγές», σε «επιταγές χωρίς αντίκρισμα» κλπ.

Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με την εκθείαση ικανοτήτων του κόμματός του να υπηρετεί την ολιγαρχία, φρόντισε να προσθέσει στην ομιλία και μερικές κορόνες προς λαϊκή κατανάλωση. Ετσι, στο πλαίσιο μιας κατάφωρα κινδυνολογικής τοποθέτησης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του εκπροσωπεί τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης (!), τη γενιά του 1-1-4 (!), τη γενιά του Πολυτεχνείου, υποστήριξε ότι διαπνέεται από ανάληψη κοινωνικής δικαιοσύνης (!), ότι η πολιτική του στηρίζει τους «μη έχοντες και κατέχοντες« (!) και ότι, τελικά, αν οι εκλογές δεν αναδείξουν πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τότε η χώρα θα γυρίσει στο παρελθόν...

Εντάσεις

Η ειδυλλιακή εικόνα που θέλησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, θάμπωσε αμέσως μόλις κατέβηκε από το βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της ΚΕ (π.χ. Μαρία Φραγκιαδάκη) κατηγόρησαν τον Κ. Σημίτη ότι με τη «μεταγραφή» Κοντογιαννόπουλου στο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική». Παράλληλα η Μ. Φραγκουδάκη αμφισβήτησε το «άψογο» των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίων, κάνοντας συγκεκριμένες καταγγελίες για τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων σε Βοιωτία, Ηράκλειο κλπ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε επιστολή της στον Κ. Σκανδαλίδη, αναφερόμενη και πάλι στο θέμα Κοντογιαννόπουλου, τον αποκαλεί «κατ' εξοχήν ηθικό αυτουργό για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτέλεσαν απλώς κάποιες παραφωνίες (στην ψηφοφορία υπήρξαν μόνο 4 «κατά»), καθώς το γενικό τόνο στη χτεσινή συνεδρίαση έδινε το κλίμα ευφορίας μεταξύ των επίδοξων καρεκλοκένταυρων, που αποτελούσαν και το συντριπτικό ακροατήριο του πρωθυπουργού.

Σε εκκρεμότητα το Επικρατείας και της Ροδόπης

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και Ροδόπης. Επίσης κενές παραμένουν 2 θέσεις υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Β` Αθήνας, 1 στην Πέλλα και 1 στη Λάρισα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από το σύνολο των υποψηφίων οι 143 (ποσοστό 38,5%) κατέρχονται για πρώτη φορά στις εκλογές, ενώ επιλέχτηκαν 35 γυναίκες υποψήφιες έναντι 27 το '96.

Οσον αφορά τώρα στην περιφέρεια διευκρίνισε, πως όλα κι όλα τα μη μέλη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του είναι 23 άτομα με ισχνή αν όχι ανύπαρκτη αντιπροσώπευση από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ