Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aμερικανικά τα διαβατήριά μας...

Με απαίτηση των ΗΠΑ η μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης των διαβατηρίων από τις νομαρχίες στην αστυνομία

Μπ. Αγγουράκης: Θα φτάσουμε στο σημείο να εκδίδουν τα ελληνικά διαβατήρια οι Αμερικανοί

Επιβεβαίωσε ουσιαστικά η κυβέρνηση τις καταγγελίες ότι η αλλαγή του τρόπου έκδοσης των διαβατηρίων (από τις νομαρχίες στην αστυνομία) γίνεται κατόπιν απαίτησης των Αμερικανών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη είπε ότι οι ΗΠΑ για να δεχτούν να καταργήσουν τη βίζα στους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα πρέπει να πειστούν «ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδίδεται ένα διαβατήριο είναι σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζει κάποια πράγματα». Με άλλα λόγια ο υφυπουργός είπε ότι για να καταργηθεί η βίζα εισόδου στις ΗΠΑ επιβλήθηκε στη χώρα μας τα διαβατήρια να τα εκδίδει η αστυνομία αντί για οι νομαρχίες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο Γ. Φλωρίδης θέλοντας να δικαιολογήσει την αλλαγή αυτή είπε ότι το ζήτημα της έκδοσης των διαβατηρίων είναι ένα ζήτημα που άπτεται θεμάτων κρατικής ασφάλειας και δεν μπορεί να το χειρίζεται ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέφερε δε ότι σε κανένα κράτος του κόσμου δεν εκδίδονται διαβατήρια από οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για να ενισχύσει την άποψή του είπε ότι υπήρχαν κλοπές διαβατηρίων από τα πολλά σημεία έκδοσης που έχουν οι νομαρχίες και τα προξενεία, με αποτέλεσμα να είναι σε δυσμενή θέση η χώρα μας σχέση με άλλες.

Ο υφυπουργός βρήκε φυσική την απαίτηση των Αμερικανών, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «λένε κάτι απλό, αν θέλετε να έρθετε στη χώρα μας μπορείτε να βγάζετε βίζα. Αν θέλετε να μη βγάζετε βίζα, τα διαβατήρια πρέπει να εκδίδονται με έναν τρόπο ο οποίος ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες»... Κατέληξε λέγοντας ότι τα πρώτα παράπονα για τον τρόπο έκδοσης των διαβατηρίων υπήρχαν από τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυκλοφορούσαν χιλιάδες πλαστά ελληνικά διαβατήρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία εξωαμερικανική εφαρμογή των αμερικανικών νόμων, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης τονίζοντας ότι με τον τρόπο που απαντάει η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι απαίτηση των Αμερικανών η αλλαγή του τρόπου έκδοσης των διαβατηρίων και αποτελεί ένα παραπέρα βήμα εφαρμογής μιας πολιτικής υποταγής στις επιλογές τους.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν οι δύο κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, είναι ένα σημείο το οποίο είναι πολύ κρίσιμο. Αφορά την έκδοση διαβατηρίων των πολιτών που θα επισκέπτονται άλλες χώρες από μία αρχή στην Ελλάδα».

Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μας χωρίς βίζα, εφόσον είναι μέχρι τρεις μήνες ενώ οι Ελληνες πρέπει να βγάζουν βίζα. «Αναρωτιέμαι, είπε, αν θα φτάσουμε στο σημείο να εκδίδουν οι Αμερικανοί τα διαβατήρια για τους Ελληνες πολίτες. Αυτό καταλαβαίνω από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός».

«Πρόκειται για ένα μέτρο αστυνομοκρατίας - τόνισε στο τέλος - συνδέεται με τη Σένγκεν και με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και αυτός είναι ο λόγος που το κάνετε. Βεβαίως, αυτό εξυπηρετεί και τους Αμερικανούς, γιατί είναι σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική συμφωνία και εμείς πιστεύουμε ότι συνδέεται με αυτά τα πράγματα και είναι μία απαράδεκτη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ