Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ «GEORGIOS S»
Σώθηκαν στο παραπέντε...

Από καθαρή τύχη γλίτωσαν οι 18 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και δύο Ελληνες, οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «GEORGIOS S» σημαίας Παναμά, «καθαρό» σαπάκι όπως το χαρακτήρισαν στην Ακτή Μιαούλη. Χτες στις 2 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το μηχανοστάσιο του 24χρονου πλοίου είχε πλημμυρίσει με θάλασσα ...«από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου... Το πλοίο ταξίδευε στον Ατλαντικό Ωκεανό 120 ναυτικά μίλια από τις Γαλλικές Ακτές, φορτωμένο με περίπου 5.886 μετρικούς τόνους αταπουλκίτη (χώμα), ενώ οι άνεμοι έφταναν τα 9 μποφόρ.

Στις 6 το πρωί δύο ελικόπτερα της Γαλλικής Ακτοφυλακής πρόλαβαν και παρέλαβαν σώους τους 18 ναυτεργάτες, τους οποίους μετέφεραν στη γαλλική ναυτική βάση Λάνβεοκ, ενώ το πλοίο είχε ημιβυθιστεί. Ο πλοιοκτήτης του «GEORGIOS S» Σταύρος Ρούσσος αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το πλοίο του. Η εταιρία του αρκέστηκε να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου, με το οποίο λίγο - πολύ ρίχνει όλες τις αιτίες στη «σφοδρότατη θαλασσοταραχή». Ακόμα κατά το δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων, ενώ σύμφωνα με αυτό της εταιρίας το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι του Ντακάρ της Σενεγάλης. Πάντως τα δύο δελτία συμφωνούν ότι ο προορισμός του καραβιού ήταν το λιμάνι Ρότερνταμ Ολλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι το ναυάγιο του 24χρονου πλοίου έγινε μισή μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη με αφορμή την εγγραφή εννέα πλοίων στο Ελληνικό Νηολόγιο ηλικίας 14 ετών. Ο υπουργός βιάστηκε να δηλώσει: «Η "ποιοτική ναυτιλία" ως προς ένα σημαντικό παράγοντά της, ο οποίος συσχετίζεται με τα θέματα ασφάλειας, ποιότητας και προστασίας περιβάλλοντος γίνεται από στόχος πραγματικότητα»...

Οι Ελληνες, μέλη του πληρώματος, είναι ο Νικόλαος Πονηρός 57 ετών, πλοίαρχος και Βασίλειος Τσελέμπης 54 ετών, ο οποίος σύμφωνα με το δελτίο του ΥΕΝ είναι τεχνικός της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ