Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Σωτήρες και νεκροθάφτες

Η φιλολογία για την πολιτική του ΚΚΕ και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πολλοί σωτήρες και κάμποσοι νεκροθάφτες εμφανίστηκαν πάλι στον ορίζοντα. Δεν υπάρχει κανάλι, δεν υπάρχει εφημερίδα στην κυριολεξία, εκτός από τον «Ριζοσπάστη» που να μην παρέχει απεριόριστες δυνατότητες σε κάθε έναν που θα ήταν πρόθυμος να κηρύξει τη χρεοκοπία της πολιτικής του ΚΚΕ ή να δώσει μαθήματα αριστεροσύνης και πολιτικού ρεαλισμού στην καθοδήγηση του ΚΚΕ. Μερικοί μάλιστα ξεθάρρεψαν τόσο πολύ, πιστεύοντας ότι έβαλαν το νερό στο αυλάκι, ώστε να μη φροντίζουν να κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Ο κύριος Δελατόλας, για παράδειγμα, διευθυντής του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», περαστικός κι αυτός από το ΚΚΕ, είναι αρκετά αποκαλυπτικός στο φύλλο της Κυριακής. Γράφει λοιπόν:

«Στο ΚΚΕ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι αυτός που ακολουθεί μέχρι τώρα, περιχαρακωμένος και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα μάλλον αδιέξοδος... Ο δεύτερος δρόμος για το ΚΚΕ είναι να αλλάξει την αφοριστική πολιτική και να διεκδικήσει χώρο στο σημερινό "αστικό" καθεστώς. Δε μιλάω ότι πρέπει να... βάλει νερό στο κρασί του, αλλά να αντιληφθεί πως όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίσα».

Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον του για το ΚΚΕ. Και με... τρόπο απλό, κατανοητό και κυρίως πειστικό δίνει λύσεις σε προβλήματα που το ΚΚΕ εδώ και 84 χρόνια δεν μπόρεσε να συλλάβει!

Τι κρίμα, τόσα χρόνια τυφλωμένοι από το σεχταρισμό μας να μη μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Να μην μπορούμε να διακρίνουμε ότι δίπλα μας, μπροστά μας, υπάρχουν πόρτες διάπλατα ανοιχτές και κάνοντας μόνο ένα βηματάκι στο εσωτερικό τους θα αποκτήσουμε πολιτικό κύρος, φήμη, δύναμη, ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ζεστές καρέκλες με παχυλές αμοιβές και κρατικά προνόμια. Κρίμα να ζούμε στην αφάνεια και να μη βλέπουμε ότι μπορούμε με ένα βηματάκι να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στα κανάλια, στις σελίδες των εφημερίδων και στην κοσμική ζωή. Κρίμα. Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί καλοί άνθρωποι και μας σκέφτονται...

Βέβαια, ο κ. Δελατόλας δε μίλησε για προνόμια και άλλα παρόμοια χυδαία πράγματα γιατί το αστικό σύστημα μόνο εθελοντές δέχεται στην υπηρεσία του και μάλιστα με υψηλές αρχές και ιδέες. Απλώς, μας ξεφεύγουν μερικές κουβέντες παραπάνω, γιατί δεν μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από την ξύλινη γλώσσα και τις προκαταλήψεις. Συγνώμη κύριε Δελατόλα. Είναι κομμάτι δύσκολο να προσαρμοστούμε τόσο εύκολα στο νέο περιβάλλον που μας υποδείχνετε.

Αυτό είναι. Να μπούμε στην υπηρεσία του αστικού κράτους και τότε θα ξεφύγουμε από την απομόνωση και θα είμαστε υπόδειγμα διορατικότητας, ευλυγισίας, προσαρμοστικότητας και πάνω απ' όλα σύγχρονοι αριστεροί.

Δεν προβλέψατε όμως καλά, κ. Δελατόλα, την εξής λεπτομέρεια: Θα γίνουμε πολλοί οι μνηστήρες. Θα αυξηθεί η προσφορά υπηρεσιών και θα πέσουν οι τιμές. Εκτός αν θέλετε για λόγους συμπάθειας προς το ΚΚΕ να στερήσετε αυτή τη χαρά από το ΣΥΝ και ορισμένους άλλους παρατρεχάμενους που άρχισαν να προχωρούν με βήμα ταχύ προς την κεντρική πολιτική σκηνή.

Εχουμε όμως και μια άλλη απορία. Δε μας είπατε ακριβώς τι θα κάνουμε ως υπηρέτες, συνδιαχειριστές του αστικού συστήματος. Μπορείτε σε επόμενο άρθρο σας να μας ξεδιαλύνετε και αυτή την απορία.

Αλλά εδώ που τα λέμε, γιατί πρέπει να περιμένουμε απάντηση; Τι τους θέλουμε τους μεσολαβητές για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο αστικό κράτος; Γιατί αλήθεια πρέπει να περιμένουμε τη μεσολάβηση του κ. Δελατόλα, του ΣΥΝ και άλλων τινών, να μπλεκόμαστε σε σχήματα και αριστερές περικοκλάδες και δεν πάμε κατευθείαν μόνοι μας, χωρίς μεσάζοντες να κάνουμε τη δουλειά μας...

Ναι, αυτό είναι. Σας είμαστε ευγνώμονες κ. Δελατόλα. Μας ανοίξατε τα μάτια. Είχαμε μεγάλη αγωνία για το πώς θα βγούμε από την απομόνωση και μας δείξατε το δρόμο.

Σας ζητούμε μόνο συγνώμη που δε θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες σας...


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ