Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Εντονες αντιδράσεις για το ΚΥΤ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, αντιδρώντας στην απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να εγκαταστήσει στα όρια των δύο δήμων και μέσα σε κατοικημένη περιοχή το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ολυμπιακών αγώνων. Χτες βράδυ μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΔΕΗ με το δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης. Την ίδια ώρα μαθητές και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία από το κοντινότερο προς το ΚΥΤ Γυμνάσιο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο που γινόταν η συνάντηση των δύο πλευρών.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων, η λειτουργία του ΚΥΤ στη συγκεκριμένη περιοχή είναι όχι μόνο επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων αλλά καταστρέφει και το περιβάλλον αφού η έκταση των 135 στρεμμάτων που διατίθεται για τις εγκαταστάσεις, ανήκει στη Β' Ζώνη προστασίας του Υμηττού. Σε αυτή την έκταση προβλέπεται να κτιστούν εγκαταστάσεις 1.250 τ.μ., ύψους μέχρι 8,5μ. και συνολικού όγκου 4.400 κυβ. μέτρων, ενώ η τελική εγκατεστημένη ισχύς του ΚΥΤ σε πλήρη λειτουργία, θα είναι 1.120 ΜVA.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, με την υπ' αριθμ. 67/1998 απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κατασκευή του ΚΥΤ στο συγκεκριμένο χώρο θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού».

Ακόμη, στην ίδια απόφαση, αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του νόμου με τον οποίο χωροθετείται το ΚΥΤ στον Υμηττό είναι ανίσχυροι ως παραβιάζουσαι το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ