Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνδυνοι από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Μια περίεργη όσο κι ενδιαφέρουσα κινητικότητα παρατηρείται στο καυτό τρίγωνο Αθηνών, Λευκωσίας και Αγκυρας υπό την υψηλή, πάντα, εποπτεία του δυτικο-συμμαχικού παράγοντα. Είναι περίεργη διότι δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τις επιδιώξεις του ευρω-ατλαντισμού. Είναι κι ενδιαφέρουσα όχι μόνο από την άποψη των κινήσεων στη συμμαχική σκακιέρα, αλλά, και από το γεγονός μιας διαφαινόμενης αύξουσας σύμπλεξης και με άλλα ζητήματα κρίσης της Μέσης Ανατολής, όπως π.χ. το Ιράκ κι ιδιαίτερα το Κουρδικό. Ενα σημείο, είναι η προγενέστερη επιδίωξη ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης να μετατρέψουν την Κύπρο σε Ομοσπονδία δυο κατ' ουσία ισότιμων ανεξαρτήτων κρατών, Ελληνοκυπριακό - Τουρκία - Κυπριακό, με χαλαρή Συνομοσπονδιακή Σύνδεση. Είναι η παλιά πάγια τουρκική επιδίωξη που φαίνεται να αναζωπυρώνεται με αυτή ή εκείνη τη μορφή.

Η αναζωπύρωση γίνεται από τις ΗΠΑ με μια ξαφνική ανησυχία. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτό οδηγούν, μάλλον, σε ένα άλλο σημείο της γενικότερης στρατηγικής των ΗΠΑ. Πρόκειται για το Κουρδικό. Οι ανοιχτές, έστω κι αντιφατικές, αρνητικές δηλώσεις κι ενέργειες της Τουρκίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, ταράζουν τα νερά της δυτικο-συμμαχικής επικυριαρχίας. Ιδιαίτερα επισημαίνουν στην αμερικανική κυβέρνηση ότι η συμβολή της σε πολεμικό χτύπημα κατά του Ιράκ, δεν είναι δεδομένη. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις και τους πιθανούς συμβιβασμούς της τουρκικής ηγεσίας στις ανάγκες των ΗΠΑ, γεγονός είναι ότι το συμβιβαστικό αντάλλαγμα, μάλλον, θα αφορά την Ελλάδα. Από χρόνια γράφω στη στήλη για τον πιθανό κίνδυνο μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας «επί το δυτικότερον». Με την καθημερινά αυξανόμενη συσσώρευση αρνητικών γεγονότων στην περιοχή, είναι επόμενο να κυριεύει την αμερικανική πολιτική ένα επικίνδυνο θανατερό άγχος. Δείχνει να προσπαθεί να συμμαζέψει όλα εκείνα που από χρόνια μέχρι και χθες στο Ισραήλ έχει απλώσει και την οδηγούν σε πνιγηρό αδιέξοδο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κέντρο του κινδύνου. Απλωσε την πολιτική της σε ασυγκράτητη πολεμική έκταση χωρίς επιστροφή. Κάθε αναστροφή της, δείχνει μια επιπρόσθετη δυσκολία. Θέλει να χτυπήσει το Ιράκ χωρίς να βλάψει τους Κούρδους. Θέλει να δημιουργήσει κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ χωρίς να προκαλέσει την Τουρκία. Θέλει να γονατίσει περισσότερο την Αραβία χωρίς να προκαλέσει τους αραβικούς λαούς. Η επιταχυνόμενη διέξοδος στο Κυπριακό στα ευρω-ατλαντικά χνάρια, ίσως γίνει το δέλεαρ για την ανοχή της Τουρκίας στις αμερικανικές επιδιώξεις στο Ιράκ και κατ' επέκταση στο βορειο-ιρακινό Κουρδιστάν. Εδώ όμως προκύπτει η ερώτηση εάν το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα της Τουρκίας θα ικανοποιηθεί μόνο από το δέλεαρ της Κύπρου ή θα απαιτήσει και συμφέρουσες ρυθμίσεις στο Αιγαίο και στην ελληνική Θράκη.

Η εκκόλαψη πολεμικών συμπλεγμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής γίνεται, εδώ, ορατή. Η φιλελευθερίζουσα υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση της Δυτικής Ευρώπης με τον ελληνικό κολαούζο που θέλει να εμφανίζεται σαν πανευρωπαϊκή, δηλ. όλης της ηπείρου (αλήθεια, σε ποιον άραγε πλανήτη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ρωσία μέχρι τα Ουράλια;), παίζει το διστακτικό ρόλο του τσιφούτη χρηματιστή. Περιορίζεται να κουδουνίζει τα φλουριά στα σεντούκια των τραπεζών της δίνοντας την εντύπωση ότι υπόσχεται τα πάντα χωρίς να δίνει οτιδήποτε. Η ευρω-ενωσιακή θεραπαινίδα θα βάζει όπως πάντα την υπογραφή της στις πιο εγκληματικές ενέργειες γενοκτονίας (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν) μαζί με κάποια συμπληρωματικά πολεμικά μέσα, αρκεί να έχει στα χέρια της νομότυπη συγκατάθεση του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο ρόλος του δεύτερου της δίνει τη δυνατότητα να παριστάνει τον οικονομικό αρωγό στα κατεστραμμένα από διασυμμαχικούς βομβαρδισμούς κράτη, αλυσοδένοντάς τα στην ευρωπαϊκή τράπεζα. Είναι η επαναλαμβανόμενη ιμπεριαλιστική πράξη στους κατά τομείς υπεύθυνους της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Είναι η οργανική σύνδεση του μιλιταριστικού (ΗΠΑ) με τον οικονομικό ιμπεριαλισμό (ΕΕ). Αυτό δείχνει να επαναλαμβάνεται στην κρίση του Ιράκ. Λέγεται ότι ο απόλυτος έλεγχος του Ιράκ από τις ΗΠΑ θα πνίξει τη βιομηχανία της Ευρώπης από την έλλειψη και τον αμερικανικό έλεγχο του πετρελαίου. Αυτό δείχνουν κι οι ευρωπαϊκοί πλατωνικοί δισταγμοί για την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ σχετικό διότι, τελικά, εντάσσεται στις ενδοσυμμαχικές διαγνωστικές ισορροπίες και συμφωνίες. Μετά από μια προσωρινή κι ελεγχόμενη διαταραχή, ο καθένας θα βρεθεί στο πόστο και στο ρόλο που του προσμετράται κι ο Αμερικάνος θα συνεχίσει αυτό που ήδη είναι ως επικυρίαρχος, δηλαδή ο μιζαδόρος της ιστορίας.

Σημειώνω μόνο ότι η έστω και προσωρινή ταραχή εγκυμονεί κινδύνους σε μικρά κι αδύναμα κράτη. Περισσότερο σε εκείνα που επιμένουν στην ψοφοδεή πολιτική της αναγνώρισης του ξένου ισχυρού παράγοντα ως εγγυητού της ύπαρξής τους. Οι χαμογελαστές χαιρετούρες γίνονται πολλές φορές. Το κακό, όμως, γίνεται μια φορά και χωρίς επιστροφή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι δεν είναι «εύκολος στόχος» (2007-11-02 00:00:00.0)
Αγωνιζόμαστε για μια ενωμένη σοσιαλιστική Τουρκία (2006-02-19 00:00:00.0)
«Αντιρρήσεις» και παζάρια (2003-10-14 00:00:00.0)
"Γαϊτανάκι" από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και ΗΠΑ (1996-07-31 00:00:00.0)
Ηθη "νέας τάξης" (1995-04-13 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό (1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ