Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Προβληματισμοί για την Κύπρο...

«

Αρον - άρον, σταύρωσον Αυτόν». Η ανάμνηση του Θείου Δράματος έρχεται στη σκέψη με αφορμή το κυπριακό δράμα. Οι ισχυροί της Γης, κρατώντας τα καρφιά της νέας Σταύρωσης, ετοιμάζουν το Σταυρό του Μαρτυρίου.

Αχθοφόρος του Σταυρού είναι o Κόφι Ανάν και φέρεται ως εντολοδόχος ΓΓ του πάλαι ποτέ ελπιδοφόρου ΟΗΕ, από τις ΗΠΑ, την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τη νέα Αγία Τριάδα της σύγχρονης Ιεράς Συμμαχίας. Από κοντά κι οι πάντα εκ των προτέρων «μυαλωμένοι», «εγκρατείς» και προπάντων «προβληματισμένοι» της πολιτικής λαχαναγοράς. Ηδη, από την πρώτη στιγμή που διέρρευσαν, σκοπίμως, οι βασικές αρχές του σχεδίου του εντεταλμένου από τη δυτική συμμαχία ΓΓ του ΟΗΕ, έκαναν την εμφάνισή τους, είναι αλήθεια με εγκράτεια, οι γνωστές φιγούρες της πολιτικής και δημοσιογραφίας. Το τέμπο ξεκινά, ως συνήθως, από ήπιους τόνους «λογικής», «για να εξετάσουμε το ζήτημα χωρίς φανατισμούς κι εθνικισμούς», για να καταλήξει στην αποδοχή αυτής ή εκείνης της μορφής του ίδιου, στις βασικές του αρχές, σχεδίου. Μόνο, που εδώ δεν πρόκειται για τη συζήτηση ενός παραπάνω σχεδίου.

Πρόκειται για την ανοιχτή επίσημη αποδοχή υποταγής της Κύπρου στο πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Ο καθένας από τους τρεις αυτόκλητους προστάτες θα πάρει το κατιτίς του: Μιλιταρισμός = ΗΠΑ, Οικονομία = Ευρωπαϊκή Ενωση, Διοίκηση = ΝΑΤΟ.

Ο λαός μας έχει τη σοφή παροιμία «όμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα». Αυτός ο χαρακτηρισμός αρκεί για τη συνάντηση της ...κοσμοπολίτικης ιμπεριαλιστικής Δύσης με την ...πολεμοκάπηλη καθυστερημένη Ανατολή. Στο κοντινό παρελθόν υπάρχουν επίσημες ενυπόγραφες αποδοχές μειοδοτικών για την Ελλάδα σχεδίων, όπως, π.χ., «περί ζωτικών τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο». Η μειοδοσία τους γινόταν δυσδιάκριτη, διότι δεν είχαν άμεση πρακτική αλλαγή στο στάτους του καυτού τριγώνου Αθήνας - Αγκυρας - Λευκωσίας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα, εφόσον η ύποπτα διαφημιζόμενη «λογική της συζήτησης» οδηγήσει στην ουσιαστική αποδοχή των βασικών αρχών του «σχεδίου Ανάν», θα ανατρέψει το στάτους της Κύπρου προς βαθιά αρνητικότερη κατεύθυνση. Αυτό θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ελλάδα προς όφελος των επεκτατικών βλέψεων της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόκειται, δηλαδή, για ανοιχτή απόφαση υποταγής των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, που θα συμπράξουν σ' αυτό. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι στην Ελλάδα οι μεγάλες κοινωνικο-πολιτικές κρίσεις έπαιρναν εθνικό χαρακτήρα, όταν μεγάλα γεγονότα απειλούσαν ή περιόριζαν το εύρος και την έκτασή της. Στο βάθος τους, υπήρχε έντονο βουητό πολλαπλής κοινωνικής δυσαρέσκειας. Τέτοια δυσαρέσκεια υπάρχει και τώρα συνεχώς εξαπλούμενη, χωρίς ακόμη να έχει ξεσπάσει.

Οι κάθε λογής ευρωλάγνοι ας μην τρέφουν αυταπάτες από το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετα, θα πρέπει να πάψουν να ενεργούν ως φορείς μιας διαβλεπόμενης άκρως πιο επικίνδυνης ταραχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από αυτήν που υπάρχει σήμερα, διότι η αποδοχή των βασικών αρχών του «σχεδίου Ανάν» εκεί οδηγεί. Βεβαίως, το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Δεν πρέπει, όμως, να λυθεί στη βάση της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ουσιαστικής αναγνώρισης των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής. Μια τέτοια κατάληξη θα ανοίξει ένα νέο κύκλο, οξύτερο και με άδηλες διαστάσεις.

Η οντότητα της Κύπρου πρέπει να παραμείνει στη βασική αρχή της «εισβολής και κατοχής της, ως ελεύθερου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, από τον τουρκικό στρατό». Η ξαφνική βιασύνη των ισχυρών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, να «κλείσουν» «άρον - άρον» το θέμα, υπαγορεύεται από την ανάγκη τους να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη συγκατάθεση της Τουρκίας στα σχέδιά τους στην περιοχή, που ονομάζεται, οικονομικά και στρατηγικά, ...«πετρέλαιο» (Μέση Ανατολή, Κασπία κλπ.).

Αυτό, τους οδηγεί να επαναλαμβάνουν για την Κύπρο το Θείο Δράμα «άρον - άρον σταύρωσον Αυτόν». Απομένει μόνο να δούμε, εάν θα επαναληφθεί η προφητεία του Χριστού «πριν αλέκτορα φωνήσαι...». Αυτό για τους υποψήφιους εργολάβους δικαιολογητές της εκκολαπτόμενης νέας υποταγής.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο οι αρχές...(2004-04-25 00:00:00.0)
Τα «παπαγαλάκια» σε δράση(2004-04-14 00:00:00.0)
Εμμεση αποδοχή του «σχεδίου Ανάν»(2004-04-03 00:00:00.0)
Ενταξη «πάση θυσία»...(2002-12-12 00:00:00.0)
Από τα προσχήματα στην αναίσχυντη αμερικανοδουλία(1997-12-02 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό προάστιο το Αιγαίο και η Κύπρος(1997-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ