Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξαφάνισαν τον ιμπεριαλισμό!

Είχαν παλμό, είχαν ρυθμό, παλεύουν ενάντια στον πόλεμο. Ξεχνούν, απλά, να δείξουν τον ένοχο
Είχαν παλμό, είχαν ρυθμό, παλεύουν ενάντια στον πόλεμο. Ξεχνούν, απλά, να δείξουν τον ένοχο
Οι προσπάθειες που κάνουν οι δυνάμεις, οι οποίες κυριαρχούν στο φόρουμ θα μπορούσαν, κατά τη γνώμη μας, να είχαν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, εάν το επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα είχε λύσει αρκετά προβλήματα που υπάρχουν, φυσικά, στις γραμμές του. Είναι γνωστό, συζητιέται δημόσια, για παράδειγμα, ότι το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης έχει τάσεις και ρεύματα στις γραμμές του. Το κυρίαρχο ρεύμα έχει την εξής θεωρία που την ακούμε και από άλλους χώρους, η οποία επικυρώθηκε και με το συνέδριό του: Οτι σήμερα έχει ξεπεραστεί η λενινιστική θέση για τον ιμπεριαλισμό. Δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός. Υπάρχει ένας γενικά καπιταλισμός, ο οποίος πλέον βρίσκεται υπεράνω των εθνών - κρατών. Και μάλιστα τονίζεται ότι ακόμα και σε ό,τι αφορά το κράτος των ΗΠΑ, πάνω από όλα τα κράτη ακόμα και τα μεγάλα κράτη βρίσκεται η ΠΟΕ, το ΔΝΤ και κατά συνέπεια η πάλη προσανατολίζεται σε αυτούς τους τρεις οργανισμούς και δεν προσανατολίζεται ταυτόχρονα ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για τεράστιο θεωρητικό λάθος, αλλά και λάθος από άποψη ουσίας, γιατί έτσι μένουν στο απυρόβλητο η ΕΕ, άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ή και οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Ετσι εξηγείται για ποιο λόγο δεν εμφανίζεται στα διάφορα πλαίσια αυτού του κινήματος η πάλη ενάντια σ' αυτούς τους οργανισμούς. Αυτό, φυσικά βοηθάει και τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία δε θέλει να ανοίξει μέτωπο και αγώνα απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς.

Ο ισχυρισμός ότι έχει ξεπεραστεί ο ιμπεριαλισμός κατά τη γνώμη μας δεν είναι μόνο θεωρητικά λαθεμένος. Στις μέρες μας γίνεται ακόμα πιο εμφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλο μονοπώλιο ή πολυεθνική εταιρία που να μην στηρίζεται σε ένα αστικό κράτος -όπως γινόταν και πριν φυσικά- ή μια ομάδα από πολυεθνικές που να μη στηρίζεται σε ορισμένα κράτη ή και σε μια ομάδα κρατών. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που δημιουργούνται οι περιφερειακές καπιταλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ είναι και αυτός.

Φυσικά, στο κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα που δέχεται τη λενινιστική θεωρία. Εχει περιοδικό. Αναπτύσσει δραστηριότητες ενάντια στο ΝΑΤΟ, να φύγει το ΝΑΤΟ δηλαδή από την Ιταλία, να κλείσουνε οι ξένες βάσεις και συμβάλει στο να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Συμπερασματικά και από αυτό συνάγεται ότι παραμένει σαν ένα τεράστιο ζήτημα η διαπάλη που πρέπει να συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στις δυνάμεις που έχουν μια ριζοσπαστική αντιιμπεριαλιστική γραμμή και στις δυνάμεις που προσπαθούν να χειραγωγήσουν. Πολύ περισσότερο που ορισμένες, όπως η ΑΤΤΑΚ και οι τροτσκιστές επιδιώκουν, δεν το κρύβουν καν, να σβήσει κάθε είδος ριζοσπαστικού κινήματος της εργατικής τάξης και του κομμουνιστικού κινήματος. Η διαπάλη πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα σε ό,τι αφορά την κοινή δράση του κομμουνιστικού κινήματος, του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Το ΚΚΕ, φυσικά, θα συμβάλει όσο μπορεί σε αυτά τα καθήκοντα και στα ζητήματα που έχουν σχέση ιδεολογική, πολιτική. Θα συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση που είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, γενικότερα στον ιμπεριαλισμό, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διεθνοποιείται η πάλη. Θα εντείνει ταυτόχρονα την πάλη στη χώρα μας.

Κατά τη γνώμη μας τα λαϊκά κινήματα της Ευρώπης δεν μπορούν να μπουν κάτω από τη νέα ομπρέλα υποταγής που προωθούν αυτές οι δυνάμεις, δίνοντας οργανωτική υπόσταση σε αυτά τα Φόρουμ.

Εχουμε αποκτήσει επιπλέον πείρα και είναι αυτονόητη η ένταση και σε εθνικό επίπεδο, εδώ στη χώρα μας, της πάλης γύρω από άξονες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Γύρω από άξονες πάλης που έχουν σαφή αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική γραμμή. Απ' αυτή τη σκοπιά όσες προσπάθειες και αν κάνουν εδώ στην Ελλάδα οι δυνάμεις του συμβιβασμού, να αποπροσανατολίσουν το κίνημα που αναπτύσσεται και εδώ στη χώρα μας πρέπει να πέσουν στο κενό. Ειδικά οι προσπάθειες που κάνει το ΠΑΣΟΚ, διά μέσου της ΓΣΕΕ, ο ΣΥΝ, διάφορες αριστερίστικες και τροτσκιστικές ομάδες και άλλοι, που έχουν αναλάβει το στήσιμο και ενός φόρουμ ελληνικού. Η εργατική τάξη έχει τις δομές της, το ταξικό κίνημα συσπειρώνεται γύρω από το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά γύρω από την ΠΑΣΥ και δεν έχουν ανάγκη από την ομπρέλα της σοσιαλδημοκρατίας, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ