Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια «βρώμικη» υπόθεση

Οι λόγοι που μειώθηκε η δόση κάνναβης, που πωλείται στα ολλανδικά «καφέ», ίσως είναι ενδεικτικοί του πόσο πέτυχε το «ολλανδικό πείραμα». Ο Βασίλης Μάνος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών απαντά σε μερικές ερωτήσεις:

- Γιατί υπήρξε αυτή η μείωση, από 30 σε 5 γραμμάρια κάνναβης ανά χρήστη;

- Η μείωση έγινε επί προεδρίας Σιράκ στη Γαλλία. Και αυτό γιατί κάθε Σαββατοκύριακο Γάλλοι, ιδιαίτερα νεολαίοι, επισκέπτονταν την Ολλανδία για να προμηθευτούν ναρκωτικά. Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα της χρήσης και διακίνησης να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη Γαλλία. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έστειλε αυστηρότατη νότα στην ολλανδική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και η τελευταία αναγκάστηκε να μειώσει την επιτρεπόμενη ποσότητα. Ομως και έτσι δε λύνεται το πρόβλημα.

- Δε βοηθά η μείωση;

- Ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί το πρώτο «καφέ». Να προμηθευτεί και να καταναλώσει τα πέντε πρώτα γραμμάρια. Κατόπιν, να επισκεφτεί άλλο «καφέ». Να πάρει τα επόμενα πέντε γραμμάρια και ούτω καθεξής. Ετσι ο καθένας μπορεί να καπνίσει ελεύθερα μεγάλες ποσότητες. Τουλάχιστον όσο του επιτρέπει η τσέπη του.

- Αυτό που οδηγεί τελικά;

- Τα «καφέ» της Ολλανδίας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς ανοίγει μια κερκόπορτα. Η εφαρμογή αυτού του «ολλανδικού μοντέλου» οδήγησε ήδη πολλούς Ολλανδούς να περάσουν από τα προϊόντα της κάνναβης στα λεγόμενα «σκληρά» ναρκωτικά.

Γενικά, τα πράγματα είναι πολύ «βρώμικα» στην Ολλανδία και αυτό αφορά και τα όσα λέγονται περί αντιμετώπισης δήθεν της εγκληματικότητας των εμπόρων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραλίγο να συσταθεί από τη Βουλή της Ολλανδίας Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για τη λειτουργία της Αστυνομίας, μερίδα της οποίας κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών. Βέβαια, «κάποιοι» έσπευσαν και φρόντισαν να «σκαλώσει» και να μην προχωρήσει η έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ