Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα «καλά» της προπαγάνδας

Η προβολή απόψεων υπέρ της χρήσης ναρκωτικών και η αποσιώπηση των θέσεων και των δραστηριοτήτων των θεραπευτικών κοινοτήτων (όπως οι δεντροφυτεύσεις του «18 ΑΝΩ» στον Υμηττό) οξύνουν το πρόβλημα
Η προβολή απόψεων υπέρ της χρήσης ναρκωτικών και η αποσιώπηση των θέσεων και των δραστηριοτήτων των θεραπευτικών κοινοτήτων (όπως οι δεντροφυτεύσεις του «18 ΑΝΩ» στον Υμηττό) οξύνουν το πρόβλημα
Η «φιλολογία» γύρω από διαχωρισμούς, «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά, αποποινικοποίηση, «ιατρικές ιδιότητες» κλπ, οδήγησε σε αυξημένη χρήση ναρκωτικών. Η Επιτροπή του ΟΗΕ υπογραμμίζει:

«Μη ξεκάθαρα μηνύματα για την επικινδυνότητα των συνθετικών ναρκωτικών - ειδικά της "έκστασης" (οι τοξικές επιπτώσεις της οποίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώθηκαν από πρόσφατα στοιχεία) - μπορεί να συνέβαλαν στην αυξημένη ζήτηση για αυτού του είδους τα ναρκωτικά». Στο ίδιο... μήκος κύματος, επισημαίνει τη δυσκολία να αποτραπεί η χρήση ναρκωτικών σε ένα περιβάλλον, όπου όλο και περισσότερο η χρήση αυτή αντιμετωπίζεται, ως ένα περίπου αναμενόμενο δείγμα κουλτούρας.

Σε μια κοινή οδηγία, που παρουσιάστηκε τον Απρίλη του 1998, το Σώμα των Εισαγγελέων και το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου ζήτησαν από τους εισαγγελείς της χώρας να δώσουν τη «χαμηλότερη δικαστική προτεραιότητα» στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον ατόμων για κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης. Επίσης, πρότειναν οι χρήστες κάνναβης, που δεν είχαν διαπράξει άλλο αδίκημα παρά την κατοχή, να μη φυλακίζονται και η φυλάκιση να αποτελεί το «τελευταίο μέσο». Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σχολιάζουν: «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η οδηγία παρερμηνεύτηκε πλατιά, ως μια κίνηση με σκοπό την αποποινικοποίηση και τη νομιμοποίηση της κάνναβης».

Τέλος, σημειώνουν ότι η άμεση και έμμεση διαφήμιση μεθόδων καλλιέργειας κάνναβης στο σπίτι, η εύκολη απόκτηση σπόρων κάνναβης και η διαφήμιση και άμεση διάθεση συνέργων για τη χρήση κάνναβης συνέβαλαν περαιτέρω στη διάδοση της χρήσης της. «Δημόσιες συζητήσεις, σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, άφησαν τη λαθεμένη εντύπωση ότι η κάνναβη είναι ακίνδυνη και ότι έχει πολλά προτερήματα, όπως ιατρικές ιδιότητες, που ακόμα δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματιών για καλλιέργεια «ιατρικής» κάνναβης (2018-01-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση για την «ιατρική» χρήση της κάνναβης (2018-01-05 00:00:00.0)
«Ντελίβερι» κάνναβης (2017-04-06 00:00:00.0)
«Στον καπιταλισμό τα πάντα μετρώνται με το κέρδος. Ετσι και τα ναρκωτικά» (2016-08-03 00:00:00.0)
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν νομιμοποίηση της κάνναβης (2016-06-14 00:00:00.0)
«Ιστορικό λάθος» η νομιμοποίηση της κάνναβης (2002-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ