Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μύθος η αποκέντρωση

Με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες η διοίκηση της ΕΝΑΕ

Την εκτίμηση πως η περίφημη «αποκέντρωση» εξουσιών και αρμοδιοτήτων που διατείνεται η κυβέρνηση πως προωθεί, δεν είναι παρά ένας μύθος, καθώς «ο όρος αρμοδιότητα υποτάσσεται στα στενά κριτήρια της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να ελέγξει την τοπική ζωή από τη μία πλευρά και να δημιουργήσει αγορές για τους ιδιώτες από την άλλη», εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Στη συνάντηση, που έγινε στα πλαίσια των επαφών της ΕΝΑΕ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Ενωσης, Θ. Κατριβάνος, ζήτησε από το ΚΚΕ να συμβάλει ώστε να μην αφαιρεθούν από τις Νομαρχίες οι αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης και η έκδοση διαβατηρίων, που προωθεί η κυβέρνηση. Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Συμφωνούμε με το γενικό πνεύμα της συζήτησης, σύμφωνα με το οποίο και με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μ' ένα κάπως μακιαβελικό τρόπο. Για παράδειγμα, της αφαιρεί αρμοδιότητες στο χώρο της παιδείας, στην έκδοση διαβατηρίων». Εξηγώντας τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας του Κόμματος υπογράμμισε πως γίνεται «για πολιτικούς και κομματικούς λόγους, καθώς από την άλλη μεριά δείχνει διάθεση να μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση εκείνες τις αρμοδιότητες που αφορούν τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες. Και τις μεταφέρει χωρίς πόρους, πράγμα που δυσκολεύει το έργο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ασκεί ένα κοινωνικό ρόλο απαλλαγμένο από βαρύ κόστος και βαρείς φόρους για τους κατοίκους».

Αναφορικά με την αντίδραση των νομαρχών να τους αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν αρμοδιότητες διοικητικής ευθύνης στα θέματα της παιδείας. Υπογραμμίζουμε, για άλλη μια φορά, πως το εκπαιδευτικό σύστημα ανήκει στον κεντρικό σχεδιασμό όσον αφορά το εκπαιδευτικό έργο και τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών». Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις σχέσεις, απέναντι στο έργο της οποιασδήποτε κυβέρνησης έρθει μετά τις εκλογές, με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι η αρπαγή αρμοδιοτήτων θα συνεχιστεί, όπως και η μεταφορά ευθυνών χωρίς πόρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ