Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συντομεύετε...

Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες μπορεί ακόμα να επιτύχουν την υπογραφή, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη, ενός «κειμένου αρχών» σχετικά με την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος εξέφρασε τις αμφιβολίες του όσον αφορά τη δυνατότητα κατάληξης σε μια διαπραγμάτευση από τώρα έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12 και 13 του Δεκέμβρη, για το σύνολο του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ για την Κύπρο, που τους παραδόθηκε στις 11 του Νοέμβρη.

«Κάτι όμως είναι πιθανό» ,συνέχισε ο κ. Φερχόιγκεν, δηλαδή οι ηγέτες και των δύο πλευρών, οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς, μπορούν «να υπογράψουν ένα κείμενο με τις βασικές αρχές για την επανένωση της Νήσου».

Ο κ. Φερχόιγκεν έκανε μια επείγουσα έκκληση στους Τουρκοκύπριους αλλά και στην ηγεσία της Τουρκίας.

«Δεν πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη πρόταση. Ο χρόνος πιέζει» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώπιον βουλευτών των υποψήφιων προς ένταξη χωρών που μετείχαν σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η απόφαση για ένταξη της Λευκωσίας στην Ενωση έχει ήδη ληφθεί, ό,τι κι αν συμβεί στην Κοπεγχάγη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής», υπογράμμισε.

Αυτό σημαίνει ότι η «επιρροή» της Τουρκίας για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα επικρατήσει μάλλον πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης απ' ό,τι μετά, πρόσθεσε ο κ. Φερχόιγκεν. «Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό», επισήμανε. Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε στη συνέχεια ότι η «μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ θεωρεί αναγκαία την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ».

«Είναι αρκετά πιθανό, πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, να μπορέσουμε να δούμε την Τουρκία να υιοθετεί ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ