Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά φρονεί πως τα χρονικά περιθώρια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί. Γι' αυτό, πρόσθεσε, στην Κοπεγχάγη πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Κύπρου και αν συναινέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες, αυτές να λάβουν χώρα μετά την Κοπεγχάγη.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, πάντως, πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να ληφθεί καθαρή απόφαση για την ένταξη χωρίς νέα «ουρά» ή αστερίσκο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σημειώνουμε πως στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστόφιας θα συμμετάσχει στην τακτική συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους προέδρους των κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ότι αποδέχεται να προσέλθει σε διαπραγμάτευση στη βάση του «σχεδίου Ανάν», αλλά δεν είναι έτοιμη να υπογράψει ένα κείμενο ή μια λύση που δεν έχει συζητηθεί.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπογραφεί ένα έγγραφο, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μελέτη και εξέτασή του και χωρίς διαπραγμάτευση.

Με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συζήτησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον υφυπουργό εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έγινε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων ως προς τις πραγματικότητες σχετικά με την αντιμετώπιση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα.

Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η καθυστέρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην απάντηση σίγουρα περιορίζει το χρόνο κατά τρόπο κρίσιμο, σε βαθμό που ίσως να μην επιτρέψει κατάληξη πριν από τις 12 Δεκέμβρη.

Η Βρετανία, είπε ο κ. Κασουλίδης, παραμένει προσηλωμένη στη θέση του Ελσίνκι ότι η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

Ζητούνται διευκρινίσεις

Ο γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία προφορικών διευκρινίσεων με τα Ηνωμένα Εθνη, αναφορικά με το «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας ύστερα από χτεσινή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο της υποεπιτροπής, του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, ο κ. Μαρκίδης απέφυγε να πει αν είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που δίνονται, προσθέτοντας ότι απλώς τις καταγράφει και στη συνέχεια ενημερώνει τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι και ο τελικός κριτής.

Εως τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη, είπε, ο κύκλος των διευκρινίσεων δε θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ο Αλβάρο ντε Σότο και η ομάδα του δε βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε να διαπραγματευτεί την πρόταση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των δημάρχων Κερύνειας και Καραβά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι βάση για διαπραγμάτευση ή λύση, ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε ότι η πλευρά μας έχει αποδεχτεί να διαπραγματευτεί την πρόταση του Κόφι Ανάν.

Το κατά πόσο αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ως βάση για λύση ή θα απορριφθεί, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διευκρινίσεις που θα ληφθούν και το αποτέλεσμα της σχετικής διαπραγμάτευσης.

Αυτή, τόνισε, υπήρξε η πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, από την πρώτη μέρα υποβολής της πρότασης του Κόφι Ανάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγοστεύει καθημερινά η αισιοδοξία για λύση (2003-02-05 00:00:00.0)
Σίριαλ Ντενκτάς με την απάντηση στον Ανάν (2002-12-06 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση (2002-11-20 00:00:00.0)
Αλλοθι για τυχόν αδιέξοδο αναζητούν οι Τουρκοκύπριοι (2002-02-13 00:00:00.0)
Μένει πολύς δρόμος ακόμη (2000-11-11 00:00:00.0)
Συνωστισμός ...πολεμικών ασκήσεων (2000-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ