Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Ελιγμοί επί ελιγμών

Αποτέλεσμα άγνοιας ή τακτικός ελιγμός είναι οι δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει σύγχυση ως προς την οριστική τουρκική θέση επί του «σχεδίου Ανάν»; Το ερώτημα αυτό απασχολεί και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μερικές μέρες πριν από την ανακοίνωση της θέσης εκ μέρους του Ντενκτάς.

Κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk», ο πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλπ υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής στις θέσεις του Ερντογάν», ενώ ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, πρέσβης ε.τ. Γκιουντούζ Ακτάν, έκανε λόγο για «σύγχυση σε όλες τις πλευρές» και «τακτικούς ελιγμούς».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, κατά την πτήση από τη Λισαβόνα στο Ελσίνκι, είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: «Αν χαράξουμε έναν χάρτη διαδρομής, στις 12 Δεκεμβρίου πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Εμείς δεχόμαστε ότι το σχέδιο Ανάν είναι διαπραγματεύσιμο, σε περίπτωση που μας δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Να σημειωθεί ότι προχθές το απόγευμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στον τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ», είπε: «Ζητήσαμε χρόνο από τον ΓΓ. Αλλο είναι να δεχτούμε ή όχι το σχέδιο και άλλο να το δούμε και να το φτιάξουμε. Είναι λανθασμένη η πληροφορία ότι έχουμε δεχτεί το σχέδιο». Ο Ντενκτάς επισήμανε ότι το σχέδιο «είναι απαράδεκτο με το περιεχόμενο και τους χάρτες του, αλλά, φυσικά, κάποιοι θα συναντηθούν με κάποιους, με σκοπό να βελτιωθεί το σχέδιο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα ότι έχουμε δεχτεί το σχέδιο», τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές του με αξιωματούχους του ΟΗΕ και κατέληξε: «Αν χρειαστεί, μπορεί να δοθεί και γραπτή απάντηση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών του δηλώσεων, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι «η τουρκική πλευρά θα υποστηρίξει το σχέδιο που θα πραγματοποιήσει τη λύση του ενός κράτους με δύο κυρίαρχους».

Ο Γκιουλ είπε ότι το σχέδιο θα αξιολογηθεί, αφού ληφθεί υπόψη και η άποψη του Ντενκτάς.

Ο Ντ. Μπαϊκάλ

«Σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις» είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Τουρκία να αποδεχτεί το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο τουρκικό Κοινοβούλιο Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Μπαϊκάλ, ο οποίος απευθύνθηκε στους βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε πως η σύνδεση του ζητήματος της Κύπρου με την ολοκλήρωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «απαράδεκτη». «Υπάρχουν θετικές πλευρές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις είναι απαραίτητες», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), οι χάρτες που αποτελούν παραρτήματα του σχεδίου παραχωρούν στους Ελληνοκύπριους τη μία από τις δύο «στρατηγικές» περιφέρειες που κατέχονται σήμερα από τους Τουρκοκύπριους.

Πρόκειται για το Ριζοκάρπασο, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, και για το Ομορφο, που έχει μεγάλα υδάτινα αποθέματα, δήλωσε.

Ο Μπαϊκάλ ζήτησε να συνεχιστεί «απαρέγκλιτα» η υποστήριξη που προσφέρει η Τουρκία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Τουρκία δεν αλλάζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο Μπαϊκάλ, επικρίνοντας τις δηλώσεις του αρχηγού του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μιλήσει για αλλαγή του «στάτους κβο» στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «ο κατά προτεραιότητα στόχος» της χώρας του είναι να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε, πάντως, ότι αμφιβάλλει για την «ειλικρίνεια» των Δεκαπέντε έναντι της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση κατά Ερντογάν - Ταλάτ (2005-04-26 00:00:00.0)
Αναμένονται τουρκικές κινήσεις υπό αμερικάνικη επίβλεψη (2004-01-23 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέος ελιγμός από τον Ντενκτάς (2003-03-20 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι από Τούρκους και Ντενκτάς (2002-11-13 00:00:00.0)
Αγνωστο το μέλλον των συνομιλιών (2000-11-25 00:00:00.0)
"Απειλή για μας, η πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου" (1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ