Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Με απαίτηση των Αμερικανών τα διαβατήρια από την ΕΛ.ΑΣ.
  • Σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
  • Αντ. Σκυλλάκος: Συνεχές το «καπέλωμα» από τις ΗΠΑ

Από την Αστυνομία και όχι από τις νομαρχίες θα εκδίδονται πλέον τα διαβατήρια, αφού η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στη Βουλή συμμορφώθηκε με τη σχετική απαίτηση των Αμερικανών, που έθεταν κάτι τέτοιο ως προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας για ταξίδια Ελλήνων στη χώρα τους.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, «μας "καπελώνουν" οι Αμερικανοί και άλλοι είτε μέσω συμβάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε μέσω της αστυνομικής συνεργασίας, είτε με την πλήρη ασυλία και ετεροδικία τους εδώ στην Ελλάδα, και τώρα επειδή απαιτούν οι Αμερικανοί να φύγουν τα διαβατήρια από τις νομαρχίες και να πάνε στην Αστυνομία έρχεται και στο σχετικό νομοσχέδιο».

Ο βουλευτής είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετατρέπεται σε στεγανό και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει πρόβλημα στο υπουργείο Εσωτερικών με τα διαβατήρια γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις; Να λύσουμε το πρόβλημα των εγγυήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών. Για ποιο λόγο αναμειγνύεται η ΕΛ.ΑΣ. με τα διαβατήρια αφού δεν έχει καμία οργάνωση; Για ποιο λόγο θα μας παράσχει εκείνη εγγυήσεις και δεν μπορούμε τις ίδιες εγγυήσεις να τις καθορίσουμε και να καθίσουμε να συζητήσουμε αν θα είναι μέσω νομαρχίας, μέσω περιφέρειας ή μέσω υπουργείου και τι είδους διαβατήρια θα είναι αυτά;».

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό λόγο αυτής της ρύθμισης τόνισε ότι τα διαβατήρια πάνε στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί «εκεί είναι οι πληροφορίες Σένγκεν και έχει πρόσβαση σε αυτές και το εθνικό ηλεκτρονικό φακέλωμα και η ΕΥΠ και η Συμφωνία του Σένγκεν και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Γι' αυτό το λόγο πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μαζεύονται οι πληροφορίες, να τις δίνουμε στους Αμερικανούς, να τις ελέγχουν και αυτοί για τις κρίσιμες περιπτώσεις και ορισμένοι ίσως να μην παίρνουν διαβατήριο».

Ομως, στο νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις με τις οποίες αυξάνεται η αστυνόμευση των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, προβλέπεται ότι για τα ζητήματα δωροδοκίας και εκβίασης θα μπορούν αστυνομικά όργανα χωρίς παραγγελία εισαγγελέα να κάνουν έλεγχο, έρευνα και προανακριτικές πράξεις στους δημόσιους υπάλληλους. Πρόκειται, όπως είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, για «επέκταση αρμοδιοτήτων αστυνομοκρατίας».

Με άλλη διάταξη νομιμοποιείται ο παράνομος έλεγχος που ασκούν στους πολίτες - ακόμα και σε βουλευτές - οι ιδιωτικές εταιρίες «σεκιούριτι» στο αεροδρόμιο, και όπως παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ «το επόμενο βήμα θα είναι να πούμε ότι δε χρειαζόμαστε την Ελληνική Αστυνομία και θα βάλουμε ιδιωτική εταιρία για μία σειρά δουλιές». Τέλος, αναρωτήθηκε εάν η πρόβλεψη ότι μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα μπορούν να έχουν διαπίστευση για τους Αγώνες του 2004 ακόμα και εάν έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα αφορά στην απρόσκοπτη επίσκεψη του έκπτωτου βασιλιά Γλύξμπουργκ στη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο συμφώνησε η ΝΔ ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ε. Μαλέσιος, στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στην κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο. Αρκέστηκε να πει ότι με τον νέο τρόπο έκδοσης των διαβατηρίων θα διασφαλιστεί η υψηλή ασφάλεια και θα χτυπηθεί το φαινόμενο των πλαστών διαβατηρίων. Είπε, επίσης, ότι τα διαβατήρια θα εκδίδονται μέσα σε πέντε μέρες ενώ σε επείγουσες περιπτώσεις θα αρκούν τρεις μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλυτα τα προβλήματα του προσωπικού(2004-05-19 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η έκδοση από κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.(2003-09-13 00:00:00.0)
Ζητούν πλήρη ένταξη στην ΕΛ.ΑΣ.(2002-12-17 00:00:00.0)
Τον... αστυνόμο τους αποκτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι(2002-11-16 00:00:00.0)
Aμερικανικά τα διαβατήριά μας...(2000-02-26 00:00:00.0)
"Στο πόδι" για τη Συμφωνία Σένγκεν(1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ