Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
Αντισυνταγματική η έκδοση από κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Αντισυνταγματική έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τη διάταξη του νόμου 3103/2003 που μεταφέρει την αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων από τις Νομαρχίες σε ειδική κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στο ΣτΕ είχαν κατατεθεί για επεξεργασία δύο Προεδρικά Διατάγματα (το ένα για τις προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων και το άλλο για τη σύσταση τμήματος έκδοσης διαβατηρίων από την ΕΛ.ΑΣ.), όπως προβλεπόταν από το Ν.3103/2003. Με το νόμο αυτό προβλεπόταν η αποστολή των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες παραλαβής στη νεοσύστατη κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν η παράδοση του διαβατηρίου να γίνεται είτε με τη συνήθη διαδικασία είτε με ταχυμεταφορέα (δηλαδή με επιχειρήσεις courier).

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ' αριθμό 358 και 359/2003 αποφάσεις του έκρινε ότι η παραπάνω διάταξη του νόμου 3103/2003 είναι αντισυνταγματική (άρθρα 101 και 18 του Συντάγματος), γιατί αρμοδιότητες που ανήκουν στα περιφερειακά κρατικά όργανα, όπως είναι οι Νομαρχίες, δεν μπορούν να επαναφέρονται σε κεντρικές υπηρεσίες, όπως είναι η νεοσύστατη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη και στην περίπτωση που παρέμεινε η έκδοση διαβατηρίων στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα έπρεπε να ανατεθεί σε άλλα περιφερειακά της όργανα.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις του ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα της διάταξης επαυξάνεται, ενόψει της πρακτικής αδυναμίας μιας μόνο υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να εξυπηρετήσει τους πολίτες, ως οφείλει, χωρίς τη σύμπραξη των ιδιωτικών εταιριών courier.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ