Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Τα πάθη της μεραρχίας Ακουι

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον τραγικό εκείνο Σεπτέμβρη του 1943 όταν η Κεφαλονιά πλημμύρισε στο αίμα και στο δάκρυ. Οταν μια ολόκληρη ιταλική μεραρχία, η γνωστή μεραρχία «Ακουι», αφανίστηκε, βασανίστηκε, και εκτελέστηκε από τους εκδικητικούς Γερμανούς ναζί. Χτες το πρωί στο μνημείο των πεσόντων της μεραρχίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων παρουσία Ιταλών διανοουμένων, αλλά και απλών ανθρώπων. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του τότε θρυλικού λοχαγού Αμος Παμπαλόνι ματαιώθηκε λόγω ξαφνικής ασθένειάς του.

Την εκδήλωση άνοιξε η κυρία Κλο Περρόττα - Γεωργάτου. Μίλησαν ο πρέσβης της Ιταλίας, ο σημερινός διοικητής της Μεραρχίας και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα που πρώτη φορά παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι.

Το βράδυ στο θέατρο «Κέφαλος» δόθηκε συναυλία παρουσία των τοπικών, γερμανικών και ιταλικών αρχών. Η Κλο Περρόττα διάβασε ένα σύντομο αδελφικό χαιρετισμό του βετεράνου του ΚΚΕ Διονύση Γεωργάτου καθώς και ένα απόσπασμα από το άρθρο του «Ριζοσπάστη»: «Η συνθηκολόγηση των Ιταλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ