Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλητικός ο αναπληρωτής εισαγγελέας

Τιμητής των κομμάτων - με έμμεση, αλλά σαφή αναφορά στο ΚΚΕ - αλλά και του συνόλου των ΜΜΕ για τη στάση που κράτησαν απέναντι στη «17 Ν» στα 27 χρόνια της δράσης της, εμφανίστηκε χθες, κλείνοντας την αγόρευσή του στη δίκη της οργάνωσης, ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Β. Μαρκής. Προκαλώντας κατάφωρα την κοινή λογική, καλά λόγια βρήκε να πει μόνο για την Ενωση Εισαγγελέων, στην οποία αναγνώρισε την πρέπουσα ευαισθησία στο ζήτημα της ατομικής τρομοκρατίας - που προφανώς έλειπε από τους άλλους. Ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, δε δίστασε να προβεί και σε ανήθικες επιθέσεις εναντίον των συνηγόρων υπεράσπισης, κατηγορώντας τους ευθέως ότι πληρώνονται από τα χρήματα των ληστειών που διέπραξε η οργάνωση!!!

Τιμητής των κομμάτων, του ΚΚΕ και του Τύπου

Κυρίως με το θράσος που του δίνει το γεγονός ότι βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια ενός εκ των τριών πυλώνων του καθεστώτος, αυτού της Δικαιοσύνης, ο αναπληρωτής εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως, κατά την άποψή του, «αυτοί που θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική, είναι πάρα πολλοί ...κύρια τα πολιτικά κόμματα αυτής της χώρας, που χρησιμοποίησαν τη λειτουργία αυτής της Οργάνωσης και τα εγκλήματά της στην πολιτική, στην κομματική τους αντιδικία». Ανέφερε, δε, την περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάνη, κάνοντας λόγο για «τα πρωτοσέλιδα, στα οποία ο ένας χώρος κατήγγειλε τον αρχηγό του άλλου χώρου για αρχηγό της "17 Ν"». Αντιλαμβανόμενος, όμως, ότι η αναφορά του αυτή αφορά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ιδιαίτερα τη στάση της τελευταίας απέναντι στο σημερινό κυβερνών κόμμα, ο Β. Μαρκής προέκτεινε τις αναφορές του περί αυτοκριτικής και στην Αριστερά, φωτογραφίζοντας ευθέως το ΚΚΕ και τις θέσεις που αυτό έχει κατά καιρούς διατυπώσει για τη «17 Ν», τις οποίες όχι μόνο διαστρέβλωσε μην αναφέροντάς τες ως έχουν, αλλά και όπως τις ανέφερε φρόντισε να τις απαξιώσει πλήρως. «Θα πρέπει - είπε - να ασκήσουν αυτοκριτική και τα άλλα τα κόμματα, και μάλιστα τα κόμματα που λειτουργούν στο χώρο της Αριστεράς, που αντί να προβληματιστούν γιατί αυτή η δράση - και μάλιστα στο όνομα των ιδεών της Αριστεράς από κάποιους - κατέληξαν στην εκδοχή της συνωμοσιολογίας, ότι πρόκειται για πράκτορες και τελείωσε η ιστορία αυτή για εμάς. Απεδείχθη ότι όλα αυτά δεν είχαν καμία βάση».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο ζήτημα που ο ίδιος έθεσε, «από πού, δηλαδή, αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία βάση όλα αυτά, τα οποία εκείνος χαρακτηρίζει εκδοχή της συνωμοσιολογίας;». Το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση ούτε κατ' ελάχιστον δε διερεύνησε την εκδοχή της διείσδυσης και της εμπλοκής μυστικών ή αστυνομικών υπηρεσιών στη «17 Ν». Ούτε η τακτική ανάκριση ασχολήθηκε με το θέμα. Δεν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση κανένας αρχηγός, κανένα στέλεχος, κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω υπηρεσία έχει ασχοληθεί σ' αυτά τα 27 χρόνια με τη δράση της οργάνωσης.

Από το στόχαστρο του Β. Μαρκή δε γλίτωσε ούτε ο χώρος των ΜΜΕ, τσουβαλιάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους πάντες. «Είναι και ο Τύπος, είναι τα ΜΜΕ - είπε - που για πάρα πολλά χρόνια, θα έλεγα, συνειδητά ή ασυνείδητα με δημοσιεύματά τους, κολάκεψαν, ναι θα πω τη λέξη και δεν την παίρνω πίσω αυτή, τη δράση αυτών των ανθρώπων».

Ανήθικη επίθεση στους συνηγόρους υπεράσπισης

Λίγες ώρες πριν πει τα προαναφερόμενα και ξιφουλκήσει κατά της συνωμοσιολογίας, ο Β. Μαρκής τη χρησιμοποίησε κατά των συνηγόρων υπεράσπισης, προβαίνοντας σε μια επιεικώς ανήθικη επίθεση εις βάρος τους. Αναφερόμενος στα χρήματα που αποκόμισε η «17 Ν» από τις ληστείες, αναρωτήθηκε: «Μένει έτσι το ερώτημα, πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα και τι ρόλο παίζουν αυτά τα χρήματα και ποιοι διαχειρίζονται σήμερα αυτά τα χρήματα. Δε μου αρέσουν τα αστυνομικά σενάρια, αλλά από το μυαλό μου περνάει η ιδέα ότι ενδεχομένως τα χρήματα αυτά, το λιγότερο που κάνουν, είναι να βοηθούν στην ύπαρξη μιας πολυτελούς και πολυμελούς Υπεράσπισης».

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των θιγομένων, ο πρόεδρος διέκοψε για λίγο τη δίκη κι όταν αυτή επανήλθε στην κανονική της ροή, ο αναπληρωτής εισαγγελέας δέχτηκε τον καταιγισμό των δικαιολογημένων πυρών της υπεράσπισης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να ζητήσει συγνώμη.,

Μικρές διαφοροποιήσεις από το παραπεμπτικό βούλευμα

Αναφορικά με το «διά ταύτα» της δίκης, ο Β. Μαρκής προέβη σε μικρές και επιμέρους διαφοροποιήσεις από το παραπεμπτικό βούλευμα, εκ των οποίων οι κυριότερες αφορούν στην υπόθεση Συκουρίου, στην απαλλαγή του Β. Ξηρού από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας στη ληστεία του ΟΤΕ στον Πειραιά, καθώς και την ενοχή του Δ. Γεωργιάδη για την έκρηξη στην τράπεζα Αλφα Πίστεως στα Πατήσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ