Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου

Πανάκεια έχει καταντήσει για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορους -κυρίως ακριτικούς- νομούς της χώρας, το αίτημα για ένταξη των περιοχών τους στη Δ΄ Ζώνη κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου και στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπει. Με γενναιόδωρες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις, αλλά και με μοχλό την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της σταθερής εργασίας στο όνομα της δήθεν μείωσης της ανεργίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει εικόνα ανάπτυξης σε περιοχές που η δική της πολιτική έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Τελευταίο παράδειγμα ο νομός Κοζάνης, όπου την Πέμπτη έγινε σύσκεψη βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης, με στόχο την ένταξη του νομού στη Δ΄ Ζώνη κινήτρων. Στη σύσκεψη εκφράστηκε από όλους τους φορείς πλην της ΝΑΣ, η σύμπνοια με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που προβλέπουν «αναπτυξιακά κίνητρα», δηλαδή νέες παροχές για το κεφάλαιο.

Η επιδότηση για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις περιοχές που εντάσσονται στη Δ΄ Ζώνη φτάνει μέχρι και το 45%, ενώ από τα ευεργετήματα του νόμου προς τους επιχειρηματίες είναι και η πλήρης αποσύνδεση του ύψους της επένδυσης από την υποχρέωση πρόσληψης προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει την υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου «ανάπτυξη» του νομού, καθώς «η εμπειρία άλλων περιοχών όπου ίσχυσαν αναπτυξιακά κίνητρα είναι αρνητική. Στους εργαζόμενους έμεινε η ανεργία και η απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ στους "επενδυτές" όλο και κάτι έμεινε στην τσέπη από τις υψηλές επιδοτήσεις».

Η ΝΕ Κοζάνης καλεί το λαό μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ να διεκδικήσει την πραγματική ανάπτυξη «που θα διασφαλίζει και θα επεκτείνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, των γυναικών, της νεολαίας και των απόμαχων της δουλιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ