Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Η Τουρκία στηρίζει τη στάση του Ρ. Ντενκτάς

Η Τουρκία υποστηρίζει τη στάση που υιοθέτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Η συνεδρίαση είχε διάρκεια 4,5 ωρών.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, Μεχμέτ Αλί Γιλμάζ και Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπαγιρ, οι υπουργοί Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσου και Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιστέκ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και οι αρχηγοί του Στρατού στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν, του Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Αλπκαγια, της Αεροπορίας πτέραρχος Τζουμχούρ Ασπαρούκ και της Στρατιωτικής Χωροφυλακής στρατηγός Σενέρ Ερουιγκούρ. Πήραν επίσης μέρος - υπηρεσιακά -, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Σενκάλ Ατάσαγκουν και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑ στρατηγός Τουντζέρ Κιλίντς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι στρατηγοί δεν αποδέχονται επιστροφή της Μόρφου, γιατί είναι η υδάτινη πηγή του ψευδοκράτους, και της Καρπασίας γιατί θα προκαλέσει στρατηγικά προβλήματα.

Οι χάρτες που παρουσιάζονται στο «σχέδιο Ανάν», προστίθεται, επιτρέπουν την επιστροφή στα δήθεν σύνορα της πρώτης εισβολής της εικοστής Ιούλη του 1974, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας στους Τουρκοκυπρίους. Αντίθεση εκφράζεται και στις εγγυήσεις, καθώς όπως ισχυρίζονται οι στρατιωτικοί, με το «σχέδιο Ανάν» αποδυναμώνεται ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διαφωνούν επίσης με τη μείωση του στρατού κατοχής σε λιγότερους από δέκα χιλιάδες άνδρες εγείροντας και πάλι θέμα ασφάλειας. Τέλος ισχυρίζονται ότι η επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα θα οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και σε συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ