Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Ιδιωτικοποίηση μέσω ΧΑΑ

Στο Χρηματιστήριο οδεύει ο ΕΛΤΑ. Παρά τη διαφαινόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να παραδώσει μεγάλο κομμάτι του σε ξένη εταιρία, δεν πτοείται. Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση με κάθε τρόπο. Πελάτες και εργαζόμενοι του οργανισμού να αναμένουν χειρότερες μέρες...

H κυβέρνηση πουλά το 10% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής που δραστηριοποιείται στο χώρο - «φιλέτο» των ταχυμεταφορών. Διαπραγματευόταν επί μακρόν με τα Γαλλικά, Γερμανικά και Ολλανδικά Ταχυδρομεία. Τελικά προέκρινε τους Γάλλους (τη θυγατρική τους «Sofipost»), που όμως στη συνέχεια μείωσαν την αρχική τους προσφορά. Οι τελευταίες πληροφορίες από τη διοίκηση του ΕΛΤΑ, αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός εύρεσης «στρατηγικού επενδυτή» θα κηρυχτεί τελικά άγονος.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν κάμπτεται. Μέχρι τέλος του χρόνου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών αναμένεται να έχει ετοιμάσει το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο. Κυβερνητική επιδίωξη είναι να εισαχθεί - σε πρώτη φάση - το 20 - 25% του οργανισμού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, κυβέρνηση και διοίκηση έχουν αρχίσει ήδη να διαφημίζουν ότι ο ΕΛΤΑ παρουσιάζει κερδοφορία για τέταρτη συνεχή χρονιά, ότι στο α' εξάμηνο φέτος παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 65,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κλπ.

Τα παραπάνω ελάχιστη σημασία έχουν για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με συνεχείς αυξήσεις ταχυδρομικών τελών (φανερές ή κρυφές). Μην ξεχνάμε ότι δήθεν λόγω «στρογγυλοποίησης» τελών - με την εισαγωγή του ευρώ - η διοίκηση ανατίμησε τιμολόγια μέχρι και 12%. Επιτεύχθηκαν και με την υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τους υπαλλήλους του Οργανισμού. Είναι κοινό μυστικό ότι τουλάχιστον 3.500 θέσεις εργασίας είναι κενές (το παραδέχονται ακόμα και οι συμβιβασμένοι, κυβερνητικοί συνδικαλιστές). Οτι σε αγροτικές, αλλά και αστικές περιοχές η διανομή γίνεται πολλές φορές με οχήματα των ίδιων των εργαζομένων κ.ά.

Αν συνεχιστεί η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής και με μεγαλύτερη πίεση - αυτή τη φορά από ιδιώτες μετόχους να δουν μεγαλύτερα κέρδη στην τσέπη τους - να αναμένουμε νέες υψηλές αυξήσεις στα τέλη, παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζομένους και επέκταση των «σύγχρονων», «ελαστικών» μορφών εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ