Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Επικίνδυνες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις

Επικίνδυνη ρύθμιση, η οποία παραμερίζει μια βασική αρχή - αυτή της κλήρωσης των συνθέσεων του Τριμελούς Εφετείου από το σύνολο των μελών του δικαστηρίου - που αποτέλεσε για δεκαετίες αίτημα της δημοκρατικής κοινής γνώμης και των προοδευτικών νομικών και κατακτήθηκε μετά από μακροχρόνιους αγώνες, χαρακτηρίζει τη ρύθμιση που εισάγει το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». «Με το άρθρο αυτό γίνεται σαφής προσπάθεια να ελεγχθεί το πλαίσιο και το κλίμα δικών με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις», καταγγέλλει.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τον ορισμό ουσιαστικά της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατά την εκδίκαση ιδιαίτερα σοβαρών υποθέσεων, αφού η κατ' ευφημισμό κλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου δε θα γίνεται πλέον από τα 200 μέλη της Ολομέλειας των Εφετών, αλλά με προεπιλογή των 30. Ο ορισμός στην ουσία επεκτείνεται και στον εισαγγελέα της έδρας, αφού και εδώ γίνεται προεπιλογή πέντε εισαγγελέων Εφετών.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» χαρακτηρίζει εξίσου ανησυχητική τη ρύθμιση (άρθρο 8 του ίδιου σχεδίου νόμου) με το οποίο εισάγεται γενική απαγόρευση της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης κάθε δίκης, ενώ αυτό θα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις. «Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ συχνά δεν επιτελεί το ρόλο της αλλά αντίθετα εκχυδαΐζει, εμπορευματοποιεί και αποπροσανατολίζει, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για τον περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης και τον όποιο λαϊκό έλεγχο αυτή εξασφαλίζει» τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Και προσθέτει: «Εξάλλου, η ισχύουσα ρύθμιση, ορθά ξεκινούσε από την ανάγκη κάλυψης της δημοσιότητας της δίκης (και από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα) ενώ προέβλεπε εξαιρέσεις έτσι ώστε και η προσωπικότητα του κατηγορούμενου να μη θίγεται και η ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής ενημέρωσης του λαού να εξυπηρετείται».

Τέλος, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς φορείς να αντισταθούν στις αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις, διότι αποτελούν μέτρα - κρίκους μιας αλυσίδας έντασης του αυταρχισμού και οπισθοδρόμησης στις κατακτήσεις και στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Ερχονται να προστεθούν στον τρομονόμο, στην άρνηση συμμετοχής του λαϊκού στοιχείου μέσω των ενόρκων στις δίκες, ενώ έπεται συνέχεια με την ενσωμάτωση του ευρωτρομονόμου στην εθνική νομοθεσία», προειδοποιεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ