Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πληρώστε Αθηναίοι..!

3,8% πάνω τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας του Δήμου, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο

Κατά 3,8% αυξάνονται τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις οικίες και τα καταστήματα στο Δήμο της Αθήνας. Ο Δ. Αβραμόπουλος, απέδειξε πως δεν είναι...«αχάριστος» και πως ξέρει να τιμά την εμπιστοσύνη που του έδειξαν για οκτώ συναπτά έτη οι δημότες της πρωτεύουσας. Ετσι, για να τον θυμούνται, τους άφησε ως ενθύμιο και το τελευταίο χαράτσι που μπορούσε να επιβάλει, στα ανταποδοτικά τέλη. Χαράτσι, που, όπως ο ίδιος είπε, μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο, αφού ισχυρίστηκε πως αν αυξάνονταν τα τέλη στο 8% η διοίκηση θα έβγαινε αναξιόπιστη ως προς την πολιτική της των δύο τελευταίων ετών! Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, χθες αργά το βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, και επειδή σύμφωνα με τη διοίκηση προκύπτει αρνητική διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες (σ.σ: καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού) η πλειοψηφία αποφάσισε την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 3,8% ανά τ.μ. Ετσι, οι συντελεστές οικιών από 1,34 ευρώ/τ.μ. για το 2002, αυξάνονται σε 1,39 ευρώ/τ.μ. το 2003 και οι συντελεστές επαγγελματικών χώρων από 5,12 ευρώ/τ.μ., σε 5,31 ευρώ/τμ για το 2003.

Τα ειδικά τέλη της διαφήμισης, παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μετά το νόμο «Πολιτεία», με τον οποίο το τέλος διαφήμισης καταβάλλεται πλέον στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αντί του Δήμου Αθηναίων, «υποβαθμίζεται η δυνατότητα του Δήμου μας για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την υπαίθρια διαφήμιση».

Η αιτιολογία των αυξήσεων της τάξης του 3,8% είναι, όπως είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ν. Γιατράκος - ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι προσωπικά θα επιθυμούσε μεγαλύτερες αυξήσεις - πως έτσι θα επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του δήμου και την κοινωνική πολιτική.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», από την πλευρά της πρότεινε μηδενικές αυξήσεις στα τέλη. Να σημειωθεί πως η διοίκηση του Δήμου, που σε λίγες μέρες αλλάζει χέρια, τα τελευταία οκτώ χρόνια προχώρησε σε αυξήσεις που ξεπερνούν κάθε όριο λογικής στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Από το 1994 μέχρι σήμερα (χωρίς να υπολογίσουμε τις τελευταίες αυξήσεις), αύξησε τα τέλη στις οικίες κατά 86,5% και στα καταστήματα κατά 92,8%. Την ίδια στιγμή, όμως, που η διοίκηση του Δήμου, επιβάλλει αυτές τις αυξήσεις στους δημότες, «άφηνε», όλα τα προηγούμενα χρόνια την κυβέρνηση να παρακρατά πόρους που δικαιούται. Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακρατά από το Δήμο 340 εκατ. δρχ. από το ΣΑΤΑ, 800 εκατ. από τον ΚΟΚ, 205 εκατ. από τις αιτήσεις για τους αλλοδαπούς και 2,5 δισ. δραχμές από το ληξιαρχείο. Χρήματα που αν ο Δήμος Αθηναίων διεκδικούσε, όπως έπρεπε, δε θα είχε ανάγκη να προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις τελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ