Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΡΛΑΣ
Κίνδυνος να σταματήσει το έργο

Την απόλυση 350 εργαζομένων καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν, από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επαναπρόσληψή τους, την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, αλλά και τη διάσωση των αρχαίων

«Στον ...αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί το έργο της ανασύστασης της Κάρλας, ύστερα από την απόλυση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία των 350 εργαζομένων στο έργο της ανάδειξης αρχαίου οικισμού στην περιοχή της πρώην λίμνης, με το αιτιολογικό ότι «δεν υπάρχουν κονδύλια για τις αρχαιολογικές έρευνες» και «δεν υπάρχουν πιστώσεις για να εκτελεστούν πληρωμές»! Οι απολύσεις τούς γνωστοποιήθηκαν, προφορικώς, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και γίνονται, όπως τους ανακοινώθηκε, λόγω έλλειψης πιστώσεων από τα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για τη συνέχιση του έργου. Η εντολή για τις απολύσεις δόθηκε με φαξ, που εστάλη από την Ειδική Υπηρεσία Εργων Κάρλας, που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση, που απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μετά την απόλυση 44 εκτάκτων εργαζομένων από το Δήμο Ν. Ιωνίας και 70 συναδέλφων τους από το Δήμο Βόλου - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ήρθε η σειρά 350 εργαζομένων στο έργο της Κάρλας και, μάλιστα, παραμονές των εορτών. Ο κίνδυνος να σταματήσει το έργο είναι πλέον ορατός και οι ανησυχίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι «θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος (!) για την εξασφάλιση κονδυλίων από εθνικούς, πλέον, πόρους».

Οι δικαιολογίες που ακούγονται ότι «σταματούν μόνον οι αρχαιολογικές έρευνες και το υπόλοιπο έργο ανασύστασης της λίμνης θα εκτελείται κανονικά», παραμένουν μετέωρες - επισημαίνουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - μετά και την καταγγελία του σωματείου χειριστών εκσκαπτικών μηχανημάτων ότι υπάρχουν φόβοι για νέες απολύσεις, αυτή τη φορά από την κατασκευάστρια εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ, λόγω του χειμώνα και της μείωσης του όγκου των εκτελούμενων εργασιών στο έργο της Κάρλας.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις υπουργοί ερωτώνται:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, αλλά και για να μην υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, όπως επίσης και για την προστασία των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που κινδυνεύουν ενόψει και του χειμώνα;

Το έργο της Κάρλας είναι στο «περίμενε», εδώ και χρόνια. Οι Θεσσαλοί ακούν πολλές ανέξοδες υποσχέσεις από κυβερνητικά «χείλη» και, ιδιαίτερα, σε προεκλογικές περιόδους. Μία απ' αυτές ήταν ότι η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωνόταν στις 24 Σεπτέμβρη του 2002, όμως στη συνέχεια δόθηκε στην Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο νέα παράταση προθεσμίας για την παράδοσή του μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ