Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Αγώνας διαρκείας για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά

Τα ανικανοποίητα, εδώ και χρόνια, αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο απολογισμός της δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή νέου, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ήταν τα κύρια θέματα του 2ου συνέδριου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Την έκθεση δράσης του απερχόμενου συμβουλίου παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τερζόγλου.

Οι αντιπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, μέσα από το Συνέδριο, κατέληξαν σε ψηφίσματα, με τα οποία ζητούν από την κυβέρνηση Σημίτη να πάψει να τρομοκρατεί τους Ελληνες πολίτες, που διαμαρτύρονται για την αντεργατική της πολιτική, δημιουργώντας «αγροτοδικεία», «μαθητοδικεία», ξυλοκοπώντας τους απεργούς, απαγορεύοντας τις απεργίες με δικαστικές αποφάσεις, παραπέμποντας στα δικαστήρια τους απεργούς.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις εντολές της ΕΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να οδηγούνται σε απόγνωση οι Ελληνες αγρότες.

Καταγγέλλουν, επίσης, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, γιατί πεισματικά αρνούνται να δεχτούν σε ακρόαση τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των αντιστασιακών οργανώσεων, που συνεργάζονται μαζί της. Τονίζουν, παράλληλα, την προσβολή στη μνήμη, που συντελείται, των 600 χιλιάδων νεκρών που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί καταχτητές, από την επίμονη άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων να πληρώσουν ό,τι οφείλουν στον ελληνικό λαό και την απαράδεκτη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται να διεκδικήσει την αποζημίωση των θυμάτων, την αποζημίωση για τις καταστροφές και την πληρωμή του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου από τις γερμανικές κυβερνήσεις. Απαγόρευσε, επισημαίνεται στο ψήφισμα, να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Αθήνα και με τεχνάσματα εξαφάνισε την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «αρμόδια για την εκδίκαση οφειλών της Γερμανίας προς τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας κρίνονται μόνο τα ελληνικά δικαστήρια». Τέλος, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το «σχέδιο Ανάν», και τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες των σχεδίων των ιμπεριαλιστών.

Από το Συνέδριο εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα μέσα από προσεχή συνεδρίαση.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ. «Οι ηγετικές δυνάμεις που προσκυνούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ, επισήμανε στην ομιλία του, δεν είχαν ποτέ τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά που είχαν και έχουν οι δυνάμεις της Εθνικής μας Αντίστασης, που εσείς έχετε την τιμή να εκπροσωπείτε. Γι' αυτό ταλαιπωρούν, γιατί μισούν και εκδικούνται τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τη λαμπρή ιστορία του λαού μας». Παράλληλα, επισήμανε πως το ΚΚΕ, όπως σε εκείνα τα μαύρα χρόνια της Κατοχής και τα «πέτρινα» χρόνια του Εμφύλιου Πολέμου και μετά, έτσι και τώρα παλεύει, δημιουργώντας νέα μέτωπα αντίστασης και ταξικής πάλης στους τόπους δουλιάς, στους καθημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Συνεχίζει, τόνισε, τον αγώνα για τη δικαίωση των οραμάτων και των μεγάλων ιδανικών για τα οποία εσείς αγωνιστήκατε και που σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν ανεκπλήρωτα».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δημ. Σμυρνής εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Μπάμπης Τενές εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και ο Δημ. Χαλιβελάκης, εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ