Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Απαιτούν αναβαθμισμένες και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση έγινε προχτές, ενάντια στις καταστροφικές για τα νησιά και τους κατοίκους τους αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα

Eurokinissi

Με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, προχτές Κυριακή οι κάτοικοι της Θάσου εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2932/2001) για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές προς όφελος των εφοπλιστών και σε βάρος της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για την Αναβάθμιση των Θαλάσσιων Συγκοινωνιών της Θάσου, ναυτεργάτες, μελισσοκόμοι, αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στον Πρίνο και κατευθύνθηκαν με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία του Λιμένα, όπου έγινε η μαχητική συγκέντρωση.

Με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου από 1 Νοέμβρη 2002, έχει υποβαθμιστεί περισσότερο η συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού και ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των εισιτηρίων.

Βασικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σταμάτης Χατζησταμάτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεολόγου, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις για το λαό από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και πρόβαλε τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού. Χαιρέτισαν εκπρόσωπος του Δήμου Θάσου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτικών Θάσου Αλέκος Λουβουλούδης, τόνισε ότι παρόλο ότι το Σωματείο του αντιτάχθηκε από την αρχή στα νέα μέτρα και ενημέρωσε τους φορείς και τους κατοίκους για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για τον τόπο η εφαρμογή του αντιλαϊκού νόμου, οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίθηκαν και αδράνησαν. Επισήμανε τις σοβαρότατες ευθύνες του νομάρχη Καβάλας που δεν αντέδρασε και δεν κινητοποίησε τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού. Υπογράμμισε ακόμα ότι ενώ οι ναυτεργάτες συγκρούστηκαν αποφασιστικά με τα εφοπλιστικά συμφέροντα, η κυβέρνηση, με συνοδοιπόρο τη ΝΔ, μετέτρεψαν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε ξέφραγο αμπέλι των εφοπλιστών. Απαιτείται συντονισμένος κοινός αγώνας, κατέληξε ο Αλέκος Λουβουλούδης. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να πουν όχι στους εφοπλιστές. «Μπορούμε να έχουμε αναβαθμισμένες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να υπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, χωρίς εφοπλιστές...».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών. Η συγκέντρωση εξέφρασε την καθολική αντίθεση των εργαζόμενων και κατοίκων του νησιού στις νέες ρυθμίσεις και απαίτησε την επαναπρόσληψη των απολυμένων ναυτεργατών που έχασαν τις δουλιές τους γιατί εναντιώθηκαν στα σχέδια εφοπλιστών - υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Απαίτησε ακόμα την ανάκληση του νέου θεσμικού πλαισίου και επιβεβαίωσε τα βασικά αιτήματα των κατοίκων της Θάσου για δρομολόγια που να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων, εφαρμογή αυστηρών κανόνων λειτουργίας των πλοίων, σεβασμό των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών ελευθεριών στους τόπους δουλιάς και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών.

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα για τον προγραμματισμό της παραπέρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ