Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Με ρυθμούς χελώνας η διαχείριση

Στα σπάργανα βρίσκεται ακόμη το πρόγραμμα διαχείρισης των εκατοντάδων προστατευόμενων περιοχών της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ με τους ρυθμούς αυτούς μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να προστατευτούν ποτέ!

Αυτό προκύπτει και μόνον από το γεγονός ότι μόλις χτες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής «ΦΥΣΗ 2000», έργο της οποίας θα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και η οργάνωση, ιεράρχηση και κατανομή των δράσεων και μέτρων υποστήριξης των φορέων διαχείρισης για κάθε μια από αυτές, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμη συσταθεί.

Η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, μιλώντας χτες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών βρίσκεται σε καμπή και ότι κατά το πρώτο στάδιο της καταγραφής, αναγνώρισης και αξιολόγησης των περιοχών αυτών εντοπίστηκαν αστοχίες και λάθη, «τα οποία - όπως υποστήριξε - θα πρέπει να διορθώσουμε και να μην επαναλάβουμε στο μέλλον». Στη συνέχεια δε δίστασε να προαναγγείλει ότι θα μπει αρκετό νερό στο κρασί της προστασίας των περιοχών αυτών, με πρόσχημα την εξασφάλιση της ...κοινωνικής συναίνεσης...

Σε άλλη χτεσινή ομιλία της κατά τη διάρκεια συνάντησης με πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους των λεγομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέλυσε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος. Η υπουργός ουσιαστικά δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τους στόχους που θέτει το 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον της ΕΕ, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αναγορεύει τον ιδιωτικό τομέα και το πολυεθνικό κεφάλαιο σε βασικό διαχειριστή της περιβαλλοντικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον της η ελληνική προεδρία θα είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη θέσπιση του κοινοτικού συστήματος περιβαλλοντικής ευθύνης με βάση την ανήθικη και παράλογη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ