Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η ώρα του ολέθρου

Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα τηλεοπτικό ριμέικ της εκπληκτικής ταινίας του Στάνλεϊ Κράμερ (On the beach). Μια ταινία, που πραγματεύεται την καταστροφή του πλανήτη μετά από έναν πυρηνικό όλεθρο. Αντιπολεμικό στόρι που στην εποχή του έκανε τρομακτική εντύπωση και αποτέλεσε την αφορμή για πολλές συζητήσεις. Δυστυχώς, πέρασε απαρατήρητη από τους «τηλεκριτικούς» και τα έντυπά τους. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, φυσικά, ζούμε, και ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο πρέπει να «θάβονται». Το έχουν μάθει καλά το μάθημά τους. Ομως, οι μνήμες από τη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν είναι πολύ νωπές για να ξεχαστούν. Και τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν και πάλι, με υποψήφιο θύμα, αυτή τη φορά, το Ιράκ. Αν, όντως, έχει πυρηνικό ή χημικό εξοπλισμό και αμυνόμενο τον χρησιμοποιήσει, τα αποτελέσματα για την περιοχή θα είναι δραματικά. Φυσικά, οι ιέρακες το Πενταγώνου δε «μασάνε», όπως και οι Ευρωπαίες ορντινάτζες τους. Η οσμή του αίματος, τους είναι πηγή ζωής γι' αυτούς και τα υποψήφια θύματα, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, είναι απλά νούμερα. Κι είναι να εξοργίζεσαι, όταν ακούς Ελληνες υπουργούς να προβληματίζονται για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και να παραβλέπουν τις ανθρώπινες ζωές και την περιβαλλοντική καταστροφή. Αξιος ο μισθός τους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Δεξαμενές Μαμιδάκη στη Λέσβο

Μπάχαλο η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο. Λεπτομέρειες στο επόμενο φύλλο για το πώς μια σωστή απόφαση έγινε μπούμερανκ για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας.

Νέστος ρυπαινόμενος

Τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στο Νέστο, τα οποία προέρχονται από τη Βουλγαρία. Κι όλα αυτά τα ωραία που ακούγαμε περί διαβαλκανικής οικολογικής συνεργασίας τι έγιναν, βρε παιδιά; Τα πήρε κι αυτά το ποτάμι;

Σκοπεύσατε ...πυρ

Δεκάδες πουλιά σκοτωμένα ή τραυματισμένα, που ούτε τρώγονται και είναι προστατευόμενα, καταφθάνουν από ευαισθητοποιημένους στα λίγα κέντρα περίθαλψης της άγριας ορνιθοπανίδας. Οσο για το υπουργείο Γεωργίας, αρκείται σε ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα διαλύει τις κινητοποιήσεις των αγροτών!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

«Καλημέρα κυρα - Γη» τ. 101

Η ευχή να τα εκατοστίσει που είχαμε δώσει πριν από χρόνια στην εφημερίδα της Δράμας έπιασε τόπο και σήμερα έχουμε το εκατοστό πρώτο φύλλο της. Με βασική ύλη στο φύλλο αυτό για το έργο του χρυσού των Σαππών, η καλή εφημερίδα δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αν υλοποιηθεί η απόφαση και δίνει τη μάχη της, μια και, όπως αναφέρεται σε κάποιο κείμενο, «η μνήμη και η αίσθηση της κοινωνίας είναι πιο ισχυρές από το χρυσό και το χρήμα». Ακόμα, μπορείτε να διαβάσετε για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, τη βιολογική γεωργία και τους υφιστάμενους κινδύνους από την αποσυναρμολόγηση πυρηνικών πυραύλων στη γειτονική μας Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ