Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΡΓΙΑ
Με κυβερνητική κάλυψη η κατάργησή της

Με νέα δυναμική παρέμβαση, δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέτρεψαν, για μια ακόμα φορά, την παράνομη λειτουργία υπερκαταστήματος

Από την κινητοποίηση έξω από το πολυκατάστημα του Γέγου
Από την κινητοποίηση έξω από το πολυκατάστημα του Γέγου
Αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, έδωσαν την Κυριακή εργαζόμενοι του εμπορίου, σωματεία και στελέχη του ΠΑΜΕ, που εμπόδισαν για μια ακόμη φορά την παράνομη λειτουργία των «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι, με επικεφαλής το υπουργείο Εργασίας, διάφοροι αρμόδιοι φορείς της περιοχής έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα και την Κυριακή!

Εργαζόμενοι, με απόφαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της «ΜΑΚΡΟ», του «Κωνσταντακάτου» και της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», βρέθηκαν έξω από τα δυο «σούπερ - μάρκετ». «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας» και «τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», έγραφαν τα πανό, που ξεδίπλωσαν οι εργαζόμενοι, κλείνοντας τις εισόδους των καταστημάτων. Με ανακοίνωση που απευθυνόταν στους καταναλωτές, οι εργαζόμενοι καλούσαν σε συμπαράσταση για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής. Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους δεν επέτρεψαν την ουσιαστική λειτουργία τους.

Την παράνομη λειτουργία των «σούπερ - μάρκετ» αυτή τη φορά επωμίστηκε η Τοπική Αστυνομία. Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας του καταστήματος, με παρερμηνείες των διαφόρων αποφάσεων είτε της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Αστυνομία δήλωνε στους συνδικαλιστές ότι τα καταστήματα λειτουργούν νόμιμα!

Στη διαπιστωμένη δε παράνομη -ακόμα και από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας- απασχόληση των εργαζομένων, καθώς η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει δώσει άδεια απασχόλησής τους για την Κυριακή, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν έξω από τα καταστήματα τους εργαζόμενους, αν δε θέλουν οι ίδιοι! Να υπογραμμιστεί, ότι παρά το γεγονός πως εκείνη τη στιγμή γινόταν μήνυση από συνδικαλιστές, εναντίον του εργοδότη, οι αστυνομικοί δεν έκαναν ούτε σύσταση στον ιδιοκτήτη να σταματήσει την παράνομη απασχόληση του προσωπικού.

Από την άλλη μεριά, η αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση - διαμαρτυρία των εργαζομένων, χωρίς βέβαια να τα καταφέρει. Σοβαρές ευθύνεςεπωμίζεται και η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει να μην παίρνει θέση σ' αυτήν την παρανομία, αποκαλύπτοντας έτσι και τις προθέσεις του για το ζήτημα.

Γι' αυτό το λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, με ανακοίνωση που μοίρασε την Κυριακή, υπογραμμίζει ότι «τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν, με Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας, στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη. Η δική μας απάντηση θα είναι η διαδήλωση την ίδια μέρα στο Ναύπλιο με το ΠΑΜΕ, απαιτώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο».

Σήμερα, εν τω μεταξύ, μετά από πολλές μέρες σιωπής και απραγίας, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με θέμα το ωράριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ