Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα μέχρι την τελική δικαίωση

Εκδικάζεται αύριο η υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων για ακύρωση των απολύσεων

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων στο υποκατάστημα των Σούπερ Μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ» του Αγρινίου για την ακύρωση των απολύσεών τους γίνεται αύριο 15/1/2003 στο Πρωτοδικείο του Αγρινίου, στις 10 π.μ. Στο μεταξύ, για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη μέρα βρίσκεται υπό κατάληψη το υποκατάστημα του Αγρινίου από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν έως ότου δικαιωθούν στα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31/12/2002 διευθύνων σύμβουλος και λογιστές της επιχείρησης ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους ότι τους απολύουν για το λόγο ότι δεν πάει καλά το μαγαζί. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, τονίζοντάς τους πως είναι παράνομο αυτό που κάνουν και κάλεσαν δικηγόρο. Η εργοδοσία μάζεψε τα χαρτιά των 8 απολύσεων που είχε βγάλει, για να τα υπογράψουν οι εργαζόμενοι και έφυγε. Από εκείνη τη στιγμή οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το χώρο. Εγινε άλλη μια προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας να απολύσει τους εργαζόμενους, στις 4/1/2003, στέλνοντας εξώδικα απολύσεις και διαθεσιμότητες με δικαστικό κλητήρα, στα σπίτια των εργαζομένων, αλλά κανένας από τους εργαζόμενους δεν τα υπέγραψε.

Ωστόσο, την Πέμπτη 9/1/2003 το πρωί, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν με το νομικό τους εκπρόσωπο στον εισαγγελέα, ύστερα από αυτόφωρο διαδικασία που είχε κινήσει η εργοδοσία(Η αλυσίδα των 15 καταστημάτων «Αλιμέντα Τοπ» είναι ενταγμένη στην ΕΛΟΜΑΣ) την Τετάρτη, 8/1/2003, το μεσημέρι, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης».

Ο εισαγγελέας, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε δεν παρέπεμψε τους εργαζόμενους στο ακροατήριο και συμφωνήθηκε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο δουλιάς έως τις 15/1/2003, οπότε και δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα, για να ακυρωθούν οι απολύσεις. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, δηλαδή έως τις 15/1/2003 συμφωνήθηκε να γίνει τακτική ετήσια απογραφή του καταστήματος για τα είδη, για τα οποία οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο με αίτημά τους και πέτυχαν τη συντηρητική κατάσχεση όλων των εμπορευμάτων του καταστήματος και κάθε ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης, έως ότου εκδικαστεί η τακτική αγωγή που έχουν κάνει.

Χωρίς άδειες και απλήρωτοι!

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι είναι να ακυρωθούν οι παράνομες απολύσεις τους, να διασφαλιστεί η εργασιακή τους θέση και να τους δοθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε. Υπάρχει, μάλιστα, εργαζόμενος που του χρωστάνε για την τελευταία πενταετία, με πρόχειρους υπολογισμούς, 32 εκατ.δρχ., καθώς δεν είχε πάρει ποτέ άδεια τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν πληρώθηκε τις υπερωρίες του!! Επίσης, δεν έλειπαν οι γνωστές απειλές για την ανεργία που τους περιμένει, αν δεν είναι σύμφωνοι με αυτά που τους δίνει η εργοδοσία κλπ., κλπ.

Σε συζήτηση που είχαν με το «Ρ» εργαζόμενοι του «Αλιμέντα» είπαν πως πιθανά η εργοδοσία να θέλει να πουλήσει «καθαρό» (δηλαδή χωρίς εργαζόμενους) το μαγαζί αλλού και να προσλάβει άλλους, φτηνούς εργάτες 2ωρίτες, 4ωρίτες ή με προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ αυτοί που δούλευαν εκεί ήταν με 6ωρα και 8ωρα και του κόστιζαν περισσότερο. Επίσης, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δούλευαν εκεί πολλά χρόνια, τουλάχιστον 6 χρόνια ο καθένας, με σύμβαση αορίστου χρόνου και ασφαλίζονταν.

Ο Μιχάλης, εργαζόμενος και υπεύθυνος του καταστήματος είπε στο «Ρ» «Αυτοί με τα Σούπερ Μάρκετ ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Ερχονται ανοίγουν την επιχείρηση τα παίρνουν όλα και σηκώνονται και φεύγουν. Οσο για τους εργοδότες αυτού του "Αλιμέντα" θα πρέπει να σημειωθεί ο δόλιος και αιφνιδιαστικός τρόπος που χρησιμοποίησαν, για να μας διώξουν καθώς και η απάνθρωπη στάση που έδειξαν, να μας απολύσουν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς». Ενας άλλος εργαζόμενος, ο Δημήτρης συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο εμάς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Απέναντι έχουμε το πρόβλημα που μας χτυπάει και απέναντι σε αυτό είμαστε όλοι το ίδιο. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», ενώ η Γιάννα, εργαζόμενη και αυτή τόνισε: «Ολο το προσωπικό είναι ενωμένο σαν μια γροθιά και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε».

Συμπαράσταση

Το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου από την αρχή πήγε κοντά στους εργαζόμενους και υποστήριξε τον αγώνα τους, πραγματοποίησε εξόρμηση σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, μαζί με τους εργαζόμενους του «Αλιμέντα» σε όλους τους χώρους και οργάνωσε το Σάββατο 11/1/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη με θέμα τις συνθήκες εργασίας, τον τρόπο πληρωμής, το ωράριο και την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον εργαζόμενο στις νέες συνθήκες.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Είναι καθαρό ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν τους εργάτες μόνο για το πώς θα κερδίσουν περισσότερα. Συνάδελφοι, είναι σίγουρο ότι η εργοδοσία δε θα σταματήσει εδώ, το γεγονός του "Αλιμέντα" είναι μια πρόβα για όλους τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, έχουμε τη δύναμη, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, αυτά που μας ανήκουν, αυτά που μας κλέβουν, τίποτα δε μας χάρισε κανένας, ό,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει ενωμένοι με πολλούς αγώνες».

Ακόμα, τη συμπαράστασή τους εκφράζουν η Ενωση των Οικοδόμων Αγρινίου και το Σωματείο Ιματισμού από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και με σχετικά ψηφίσματά τους, αλλά και με την παρουσία τους στο χώρο του σούπερ μάρκετ. Επίσης, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Αγρινίου έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, με αυτό το θέμα. Παράλληλα, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ παραβρέθηκε και στο χώρο αρκετές φορές.


Μ. ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ