Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ηλεκτρονική κάρτα και τραπεζικό «χαράτσι»

Προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας, που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα από πολλές επιχειρήσεις, για τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με την εφαρμογή του νέου συστήματος - το «χτύπημα» της κάρτας, κατά την είσοδο και την έξοδο των εργατών στο χώρο δουλιάς, γίνεται ηλεκτρονικά - ο εργαζόμενος δεν μπορεί, πλέον, να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του, τα νυχτερινά και κυριακάτικα ωράριά του, καθώς και τις υπερωρίες που πραγματοποιεί, αφού δεν έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Αυτός που έχει πρόσβαση είναι ο εργοδότης, ο οποίος - σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο - μπορεί αν θέλει να παρέμβει και να τροποποιήσει, κατά το συμφέρον του, την κάρτα του εργαζομένου. Ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το ΙΚΑ, η Επιθεώρηση Εργασίας - σημειώνει το ΕΚΛ - δεν μπορούν, πλέον, να έχουν πρόσβαση στα ωράρια των εργαζομένων, κατά τους ελέγχους που διενεργούν στους εργασιακούς χώρους.

Χωρίς να αρνείται το νέο σύστημα ελέγχου, το ΕΚΛ ζητάει να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα της ηλεκτρονικής κάρτας και να βρεθεί τρόπος οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται, ώστε να μπορούν κι αυτοί να ελέγχουν. Ενας τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί - κάποιοι εργοδότες το κάνουν ήδη - είναι ο εξής: Μετά από το ηλεκτρονικό «χτύπημα» της εξόδου από το χώρο εργασίας του, ο κάθε εργαζόμενος να προμηθεύεται, από το ηλεκτρονικό μηχάνημα, ένα χαρτάκι όπου θ' αναγράφεται το ωράριό του, ή τα νυχτερινά, τα κυριακάτικα, οι υπερωρίες του.

«Νταβατζιλίκι» των τραπεζών

Ενα δεύτερο πρόβλημα το οποίο απασχολεί, επίσης, τους εργαζόμενους είναι ο νέος τρόπος πληρωμής τους, μέσω των τραπεζών, καθώς, για να πάρουν το μισθό τους, πληρώνουν στις τράπεζες - «νταβατζιλίκι» το χαρακτηρίζει το ΕΚΛ - 18 ευρώ το χρόνο. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητάει είτε να καταργηθεί αυτό το «χαράτσι» των τραπεζών ή το κόστος αυτό να το χρεωθεί η επιχείρηση που επιλέγει να πληρώνει τους εργαζόμενους μέσω τραπεζών.

Τέλος, το ΕΚΛ υπογραμμίζει ότι γι' αυτά τα δυο προβλήματα θα φτάσει μέχρι τη Βουλή, ενώ θ' απευθυνθεί και στα δικαστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης (2022-10-28 00:00:00.0)
Χτυπούν την «ψηφιακή» κάρτα και συνεχίζουν τη δουλειά (2022-08-04 00:00:00.0)
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα (2016-08-09 00:00:00.0)
Κύκλωμα αποσπούσε ποσά μέσω Ιντερνετ (2005-09-16 00:00:00.0)
Οι όροι για την ηλεκτρονική δήλωση ΦΠΑ (2001-03-10 00:00:00.0)
Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα "χτυπούν" κάρτα (1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ