Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ανεβάζει τους τόνους ο Μπλερ

«Οι επιθεωρητές δεν πρόκειται να βρουν απαγορευμένα όπλα γιατί είναι κρυμμένα», υποστηρίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, αλλά όχι και ο αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσεΐν». Αυτό επανέλαβε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη και τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του ότι παραμένει πιστός στο πλαίσιο δράσης εντός ΟΗΕ, αν και δεν απέκλεισε τη μονομερή στρατιωτική δράση από ΗΠΑ - Βρετανία. Αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους -θαλάσσης στο Νότιο Ιράκ, προκαλώντας τον τραυματισμό 6 ατόμων, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο.

Βέβαιος ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθεί να αναδομήσει το απαγορευμένο οπλοστάσιό του, δήλωνε, πάλι, ο Τόνι Μπλερ. Στο καθιερωμένο μηνιαίο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Μπλερ τόνισε ότι το Ιράκ μπορεί να αποφύγει τον πόλεμο αν συμμορφωθεί πλήρως και υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα επιβάλει τις αποφάσεις του στο Ιράκ, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτό τις παραβιάζει, όπως «φάνηκε ότι ψεύδεται στην έκθεση για το οπλοστάσιό του».

Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο Χουσεΐν αποτελεί απειλή για τη Βρετανία και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να προμηθεύσει με απαγορευμένα όπλα τρομοκρατικές ομάδες. Εσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι ΗΠΑ - Βρετανία διατηρούν το δικαίωμά τους να εξαπολύσουν μονομερή επίθεση σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ασκήσει βέτο στην επιλογή της στρατιωτικής λύσης, κάτι που χαρακτήρισε «μάλλον απίθανο» και κατέληξε ότι δεν μπορεί να τεθεί εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα στην εργασία των επιθεωρητών.

Για τους Βρετανούς αναλυτές, η νέα παρέμβαση Μπλερ αποπειράθηκε να κατευνάσει τις διαφωνίες της κοινής γνώμης, αλλά και των βουλευτών του κόμματός του. Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, κάλεσε τον Μπλερ να μη συμμετάσχει σε μονομερή δράση, ενώ ο βουλευτής Αλαν Σίμσον προειδοποίησε ότι η ανάληψη μονομερούς δράσης θα οδηγήσει σε απώλεια της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι οι πρώτοι Βρετανοί αξιωματικοί λογιστικής υποστήριξης έφθασαν στο Κουβέιτ.

Υψηλά διατήρησε τους πολεμικούς τόνους και ο επικεφαλής χάραξης πολιτικής του αμερικανικού Υπ. Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ, επαναλαμβάνοντας την ανεκδιήγητη άποψη ότι «οι επιθεωρητές δε βρήκαν όπλα επειδή είναι κρυμμένα» και προετοιμάζοντας το έδαφος ότι γι' αυτό το λόγο «δεν πρόκειται και να τα βρουν». Ο Περλ εκτίμησε ότι «ή την ύστατη στιγμή ο Χουσεΐν θα παραδώσει τα όπλα που διαθέτει ή θα υπάρχει επίθεση». Ενώ η ροή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει αγγίξει τις 150.000 συνολικά, έντονη ήταν η αντιπαράθεση ειδικών στον αμερικανικό Τύπο για το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα πλήξει ή όχι το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμη για να επιτευχθεί ικανοποιητικός λογιστικός συντονισμός των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πάντως, Μοχάμαντ ελ Μπαραντάι, επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται αρκετό χρόνο ακόμη για τους ελέγχους τους «ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας του Ιράκ».

Ελιγμοί και αραβικό άγχος

Περίπου 10 ημέρες θα διαρκέσουν οι έλεγχοι των Αμερικανών ειδικών στα τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια, που άρχισαν, τελικά, χτες, με τη συνοδεία Τούρκων αξιωματικών. Η Αγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει αν θα αποδεχτεί στο έδαφός της 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Ως προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών με τον μουσουλμανικό κόσμο «βλέπει» ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη, υπό τον υπουργό Εμπορίου, Κουρσάντ Τουζμέν, όπου υπογράφτηκαν συμβόλαια 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τουζμέν, όμως, κατάφερε να εξοργίσει τους Ιρακινούς, κάνοντας αναφορά στα τουρκικά δικαιώματα στα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Την ίδια ώρα, ο Μασούντ Μπαρζανί, του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εμφυλίου στο μετα-Σαντάμ Ιράκ και δήλωνε ότι οι δυνάμεις του δε θα συμμετάσχουν σε μια αμερικανική επίθεση, προκαλώντας έκπληξη, αφού συμμετέχει στις διεργασίες για τη σύσταση ιρακινής αντιπολίτευσης. Η Σ. Αραβία χαρακτήρισε καταστροφή για όλη την περιοχή έναν πόλεμο στο Ιράκ και η Ιορδανία μίλησε για «χάος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ