Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προκαλούν για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα!

Με επικοινωνιακά τρικ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι οι ανατιμήσεις θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες

Από τίποτα δε φαίνεται να επηρεάζεται η προπαγανδιστική πρακτική της κυβέρνησης για την αύξηση των τιμών και στα υγρά καύσιμα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει πως οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν είναι υπέρ των καταναλωτών! Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης μπήκε στη διαδικασία να «αποδείξει» ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, αφού οι... δράσεις της κυβέρνησης απέτρεψαν σημαντικές αυξήσεις. Αυτά όμως προκύπτουν από τα γραφεία της Μεσογείων, όπου εδρεύει το υπουργείο, και όχι από τα πρατήρια που φουλάρουν τα ρεζερβουάρ οι κάτοχοι των ΙΧ.

Αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «από την 30ή Σεπτεμβρίου, το αργό παρουσιάζει αύξηση 9,66%, ενώ η αμόλυβδη μείωση 1,47%. Από την 12η Νοεμβρίου, το αργό παρουσιάζει αύξηση 33,61%, ενώ η αμόλυβδη 4,82%. Συμπέρασμα: σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης στη χώρα μας δεν είναι ανάλογη αυτής του αργού. Η όποια δυσαναλογία είναι σαφώς υπέρ του Ελληνα καταναλωτή»! Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ισχυρίζεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα είναι περίπου 74 λεπτά, ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή είναι 72,3 ευρώ ανά λίτρο.

Με τέτοια τρικ επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για την ακρίβεια και στον τομέα των καυσίμων που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα. Ετσι η κυβέρνηση μπαίνει στη λογική να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει τα χειρότερα, αφού οι αυξήσεις δεν είναι ανάλογες με την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι η τιμή της αμόλυβδης είναι στα προαναφερθέντα επίπεδα, οι βενζινοπώλες, που είναι δεδομένο ότι έχουν καλύτερη γνώση της κατάστασης, σημειώνουν ότι οι μέσες τιμές είναι άλλες, αρκετά μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) αναφέρουν ότι από τις 10 Δεκέμβρη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά περίπου 12%, ενώ η τιμή της βενζίνης περίπου 6%.

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που δίνουν και για τις μέσες τιμές των υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η μέση τιμή της σούπερ είναι 80 λεπτά, της αμόλυβδης 76-77 λεπτά, του πετρελαίου κίνησης 68-69 λεπτά και του θέρμανσης 36-37 λεπτά ανά λίτρο. Βέβαια, αυτές οι μέσες τιμές αφορούν μόνο τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν αφορούν την υπόλοιπη χώρα, όπου οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ