Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στόχος ο εξοβελισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, σε περιοδεία του στην Αργολίδα, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να αντισταθούν στα νέα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά

Από την περιοδεία Πατάκη στη λαϊκή αγορά
Από την περιοδεία Πατάκη στη λαϊκή αγορά
«Η ένταση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που έρχεται να επικυρωθεί και με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ πρέπει από την πλευρά της μικρομεσαίας αγροτιάς να σηματοδοτήσει την ένταση των αγώνων μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να την αποτρέψει».

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης σε συγκέντρωση αγροτών και συνδικαλιστών στο Αργος κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αργολίδα. Το διήμερο αυτό είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί τη λαϊκή αγορά, καθώς και χωριά του νομού και πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγρότες να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κύρια με το πορτοκάλι, αλλά και να τους μεταφέρει τα νέα δεδομένα στην αγροτική οικονομία όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τις επιλογές της ΕΕ.

Στην ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αργος, ο Γιάννης Πατάκης επισήμανε πως «τα τεράστια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τα τελευταία 22 χρόνια που είμαστε στην ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς πάνω από 240.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα κι έπεται συνέχεια. Στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι ο εξοβελισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη θέση της να πάρουν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις είτε με τη μορφή των εταιριών είτε από μεγαλοκτηματίες».

Μέρος από την κατεστραμμένη παραγωγή πορτοκαλιών στο Αργος
Μέρος από την κατεστραμμένη παραγωγή πορτοκαλιών στο Αργος
Και συμπλήρωσε: «Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που θα γίνει στις αρχές του Μάρτη, θα γίνει για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος αφορά στις διαπραγματεύσεις της επικείμενης συμφωνίας του ΠΟΕ. Ο δεύτερος στην εσωτερική ανάγκη των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ να μειώσουν τα κοινοτικά γεωργικά κονδύλια, για να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε να τους διαθέσουν στις νέες κοινές πολιτικές και στη δημιουργία και συντήρηση των κοινοτικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως ο Ευρωστρατός και η Ευρωαστυνομία. Και ο τρίτος στην επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη δέκα νέων κρατών. Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση - που αν περάσει θα αποτελέσει την ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου - θα μειωθούν κι άλλο οι θεσμικές τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων χωρίς να αντισταθμιστούν με επιδοτήσεις. Επίσης ορισμένα κονδύλια από τον καθαρά αγροτικό τομέα θα μεταφερθούν στο δεύτερο λεγόμενο πυλώνα, δηλαδή σε δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός κ.α. Ολοκληρώνοντας σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ και τη διέξοδο που αυτό προτείνει μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε πως «δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν καθώς έρχεται να προωθήσει και υλοποιήσει όλες εκείνες τις αντιαγροτικές, αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα». Και απευθυνόμενος προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής τον κάλεσε να δώσει δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση των υπουργών Εργασίας της ΕΕ στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη. «Αυτή την ημέρα θα πρέπει να υπάρχει κοινή συμμετοχή εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, για να δείξουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Ο αγώνας για τα λαϊκά στρώματα είναι μονόδρομος και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να βάλουν φρένο σε αυτή την πολιτική και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επιβολή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αγωνιστείτε για την ανατροπή της ΚΑΠ»! (2005-10-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα απειθαρχίας στην αντιαγροτική ΚΑΠ (2004-06-10 00:00:00.0)
Ενημερώνουν για την ΚΑΠ (2004-04-27 00:00:00.0)
«Να ανατραπεί στην πράξη» (2004-03-19 00:00:00.0)
Στον αγώνα η διέξοδος (2003-04-13 00:00:00.0)
«Θηλιά στο λαιμό» οι τιμές βιομηχάνων - διεπαγγελματικής (2002-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ