Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Εργαλείο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων

Το Μητρώο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία και ανέλαβε τη διαμόρφωση και επεξεργασία του. Σε αυτό καταγράφονται οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που διατηρούν οι δήμοι της χώρας.

Στόχος του Μητρώου είναι η δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με στοιχεία του προσωπικού των δήμων, που θα αξιοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιεί την πολιτική της για τις εργασιακές σχέσεις και στο συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, η διευκόλυνση του ελέγχου της πολιτικής των δήμων, με έμφαση στη συμμόρφωσή τους στις κυβερνητικές επιλογές, που προωθούν τη μερική απασχόληση και στο δημόσιο. Με λίγα λόγια, το Μητρώο Εργαζομένων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια της κεντρικής εξουσίας, ώστε από καλύτερες θέσεις να εφαρμόζει την πολιτική της.

Ξέχωρα πάντως από τις πολιτικές κατευθύνσεις που υπηρετεί στα χέρια της κυβέρνησης, το Μητρώο Εργαζομένων που θα παρουσιαστεί σήμερα εμπεριέχει ελλείψεις, ενώ τα στοιχεία, στη βάση των οποίων συντάχθηκε, σήμερα είναι ανεπίκαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΕΤΑΑ, αρκετοί δήμοι δεν έχουν στείλει στοιχεία για τους έκτακτους εργαζόμενους που απασχολούν. Το Μητρώο αποτελεί ουσιαστικά φωτογραφική απεικόνιση της δεδομένης στιγμής που οι δήμοι συγκέντρωσαν τα στοιχεία, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν αλλάξει, καθώς οι συμβάσεις αρκετών εκτάκτων έχουν λήξει και άλλοι ενδεχομένως προσλήφθηκαν. Πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι έκτακτοι υπολογίζονται σε περίπου 55.000.

Τα στοιχεία απέστειλαν στην ΕΕΤΑΑ οι Διευθύνσεις Προσωπικού των δήμων, οι οποίες κάθε χρόνο θα πρέπει να επικαιροποιούν το Μητρώο και να ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό η σύνδεση κάθε υπηρεσίας προσωπικού με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ