Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΣΙΘΙ
«Στο σφυρί» παραλία της Ιεράπετρας

Εντονη αντίδραση του δημάρχου για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (της ανταποκρίτριάς μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΙΤΤΑΚΑ).--

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη δημοτική αρχή και στους κατοίκους της Ιεράπετρας η ενέργεια της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) να ξεπουλήσει μεγάλης έκτασης παραλία, με σκοπό τη μετατροπή της σε ιδιωτική πλαζ για την εξυπηρέτηση μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔ πρόκειται να εκποιήσει δύο τμήματα της μεγάλης παραλίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα το «ΒΚ 45», έκτασης 7.697,40 τετραγωνικών μέτρων και το «ΒΚ 47», έκτασης 4.532 τετραγωνικών.

Ετσι, μεθαύριο, Παρασκευή 24 του Γενάρη, στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Λασιθίου, πρόκειται να διεξαχθεί δημοπρασία για το πρώτο τμήμα, με τιμή εκκίνησης 251.000 ευρώ, και στις 27 του μηνός για το δεύτερο, με τιμή εκκίνησης 148.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, λοιπόν, το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα μετατρέποντας τις ελληνικές παραλίες σε ιδιωτικές πλαζ των πλουσίων και προνομιούχων των ξενοδοχείων, με αποκλειστικό σκοπό το υπερκέρδος των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του δημάρχου Ιεράπετρας, Νίκου Χριστοφακάκη, προς την Κτηματική Εταιρία, με την οποία εκφράζεται η έντονη αντίδραση και οργή γι' αυτήν την ενέργειά της. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος τονίζει μεταξύ άλλων πως «όλη η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά με αλματώδη βήματα, λόγω των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές ετησίως και αποτελεί τον αποκλειστικό τόπο θερινής αναψυχής της πλειοψηφίας των δημοτών». Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας για δημοσιονομικούς και μόνο λόγους, με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων που θα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας και του προορισμού της περιοχής, κάθε άλλο παρά με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος συνάδει. Οταν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεν έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα από το δημόσιο το οφειλόμενο από ιδιώτη τίμημα από ανάλογη παραχώρηση στο παρελθόν, ούτε οι εισπρακτικοί λόγοι εξυπηρετούνται»...

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ιεράπετρας, «είναι προφανές ότι εσκεμμένα αγνοείται η μελέτη που έχει συνταχθεί από την ΤΥΔΚ Λασιθίου, για τη διαμόρφωση σε κοινόχρηστο χώρο αναψυχής του παλαιού αιγιαλού στη θέση αυτή».

Καταλήγοντας ο Νίκος Χριστοφακάκης στην επιστολή του τονίζει την αγανάκτηση και την οργή όλων των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τη συμπαράσταση του δήμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα των παραλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ