Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ»
Η κυβέρνηση αναζητά συνενόχους...

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των γνωστών και ένθερμων οπαδών του «κοινωνικού εταιρισμού», με θέμα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Την αναζήτηση συνενόχων, σε μια προσπάθεια επίδειξης «εθνικής σύμπνοιας» και «κοινωνικής συναίνεσης», για την προώθηση της άκρως αντιδραστικής «διαδικασίας της Λισαβόνας», επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, πραγματοποίησε χτες σύσκεψη με τη συμμετοχή γνωστών και ένθερμων οπαδών της «κοινωνικής συναίνεσης» στη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού «αντικείμενο της συνάντησης ήταν πρώτα απ' όλα οι προτεραιότητηες της ελληνικής προεδρίας και πώς θα μπορέσουμε προωθώντας τα θέματα το εξάμηνο αυτό να διαμορφώσουμε καλύτερους όρους για την άσκηση της επιχειρηματικότητας, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά προπάντων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, της ΓΣΕΒΕΕ κλπ. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες - εκτός βέβαια από τον ΣΕΒ που η συμμετοχή του είναι απόλυτα δικαιολογημένη - έχουν απεμπολήσει τον κοινωνικό τους ρόλο και στέκονται καθαρά πλέον, παρά τω πλευρώ της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης απέφυγε ν' αναφερθεί στην ουσία των θεμάτων, και περιορίστηκε στα «ουδέτερα» θέματα της πρόσφατης - μερικής - συμφωνίας για τη φορολογία των αποταμιεύσεων, και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου πλαισίου κινήτρων και προοπτικών για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η περιβόητη, όμως, «διαδικασία της Λισαβόνας», προβλέπει σαρωτικά μέτρα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα των χωρών της ΕΕ, συνεχείς ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στα συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές κλπ. διαδικασία, στην οποία η Ελληνική Προεδρία - κατά τα ειωθότα Χριστοδουλάκη - επιχειρεί να δώσει «νέα ώθηση», μετά την κοινή διαπίστωση, ότι ο ρυθμός των αλλαγών, έχει επιβραδυνθεί. Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στο πρόσφατο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο, λόγω μειωμένης συμμετοχής, επαναπροκηρύσσεται, ενώ ζήτησε την ενεργό στήριξη των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ