Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Και στο βάθος ... νέα σαρωτικά μέτρα

Μετά την ΕΕ και το ΔΝΤ «συνιστά» τη λήψη νέων επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία προικοδοτούνται στη νέα κυβέρνηση...

Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί σε αγαστή σύμπνοια με την κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο κύμα σαρωτικών αλλαγών, νέων αντεργατικών ρυθμίσεων. Ρυθμίσεις, οι οποίες σταδιακά προωθούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και φυσικά αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στα δημόσια κοινωνικο-ασφαλιστικά συστήματα, στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, στην εφαρμογή σκληρότερων δημοσιονομικών πολιτικών κλπ.

Σ' αυτή τη φάση, η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την ...αναγκαιότητα των νέων μέτρων άρχισε με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, με την οποία το Διευθυντήριο των Βρυξελλών συνιστούσε νέα μέτρα σε όλους αυτούς τους τομείς. Τώρα, η σκυτάλη περνάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιπροσωπεία του οποίου θα βρίσκεται από την ερχόμενη Πέμπτη στη χώρα μας και επί ένα 10ήμερο θα συλλέγει στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Ηδη στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις εθνικές εκλογές για το ερχόμενο φθινόπωρο, τότε το έναυσμα της νέας σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης λογικά πρέπει να ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση, μέσα δηλαδή στο 2003.

Το ερωτηματολόγιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα, όλη δηλαδή την «γκάμα» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που, μέσω της πρόσφατης έκθεσής της, θέτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέμα νέων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών) με το επιχείρημα της αντιμετώπισης του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και των συνεπειών του στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, και το ΔΝΤ επανέρχεται με το ίδιο θέμα με την πλάγια οδό των ερωτήσεων.

Με το ερωτηματολόγιο που κατάρτισαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, ρωτούν την ελληνική κυβέρνηση αν προτίθεται να πάρει επιπλέον μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, πέραν αυτών που πήρε το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην ίδια λογική κινούνται οι ερωτήσεις για τις εργασιακές σχέσεις (ζητούν από την κυβέρνηση να τους παρουσιάσει τις προθέσεις της), το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2003, ενώ άλλες ερωτήσεις περιστρέφονται στα δημοσιονομικά θέματα. Τέλος, οι ελεγκτές του ΔΝΤ ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Πληροφορίες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να εμφανίσει ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς
  • Επεξηγήσεις για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2003
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
  • Διευκρινίσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου πληρωμών αλλά και του πληθωρισμού κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ