Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστική κάθοδος των ελαιοπαραγωγών

Μαζικό συλλαλητήριο αγανάκτησης και διεκδίκησης λύσεων στα οξυμένα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας

Πολλές εκατοντάδες Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών πραγματοποίησαν χτες το πρωί ένα δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Με τη μαζική συμμετοχή τους κατέδειξαν την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του αγώνα και της χτεσινής κινητοποίησης, που έγινε με πρωτοβουλία της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά.

Με το χτεσινό δυναμικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που βλέπουν είναι η συνεχής μείωση των εισοδημάτων τους και τελευταίως η καταστροφή της παραγωγής εξαιτίας του αναποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία, με ευθύνη τόσο του υπουργείου Γεωργίας όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν επειδή η εφαρμοζόμενη πολιτική δε δημιουργεί τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των αγροτών της Κέρκυρας, που έγινε στην πλατεία Σαρόκο, ήταν ο Μ. Γισδάκης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η φετινή σοδειά, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, χάθηκε για τη συντριπτική πλειοψηφία των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών. Η τιμή του λαδιού αυτές τις μέρες είναι λιγότερη από ένα ευρώ το κιλό». Από το ίδιο βήμα, ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της ΝΕ της ΠΑΣΥ, κάλεσε τους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς να «ετοιμαστούν» για να δώσουν μια καλή απάντηση στους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνεδριάσουν το Μάη στην Κέρκυρα για να πάρουν πιο σκληρά μέτρα ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα, που ανάμεσα στα άλλα έθετε τα εξής:

  • Να μην πληρώσουμε - να επιστραφούν τα χρήματα της δακοκτονίας φέτος (σοδειά 2002-2003)
  • Να γίνει αμέσως εκτίμηση της ζημιάς και καταβολή αποζημίωσης για την ποιότητα, την ποσότητα του λαδιού και της προβλεπόμενης επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Να διεκδικήσουμε την κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή και των προστίμων υπευθυνότητας
  • Να μη μειωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις
  • Να παρθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ελαιώνα
  • Να υπάρξει ικανοποιητική τιμή για το λάδι και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων- βιομηχάνων.

Ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία της Κέρκυρας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα στο νομάρχη Γ. Μαχειμάρη, ο οποίος υποσχέθηκε, μη μπορώντας να πει κάτι άλλο, ότι θα βοηθήσει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα...

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγίου Γεωργίου και Εσπερίων και το Σωματείο Εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας (παράλληλα με 3ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων). Τη συμπαράστασή της στον αγώνα της αγροτιάς της Κέρκυρας δήλωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ