Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Προέχει ο ΠΟΕ...

Αποφάσεις «σφαγής» των αγροτικών επιδοτήσεων

Τις αρνητικότατες προτάσεις για τη γεωργία, που ανακοίνωσε στις 16/12/2002 ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενέκρινε χτες ομόφωνα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών). Με πρόφαση, ή με δέσμευση, τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρότησαν, σα να μην τρέχει τίποτα, τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν ότι πρέπει να μειωθούν κατά: α) 55% οι αγροτικές επιδοτήσεις. β) 45% οι επιδοτήσεις στις εξαγωγές. γ) 36% οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα δείγμα της πολιτικής κοροϊδίας που ακολουθεί έναντι των Ελλήνων αγροτών η κυβέρνηση Σημίτη και πιο ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάνε στη Γενεύη, ώστε μέχρι το τέλος Μάρτη οι αντιπροσωπείες των χωρών που ασπάζονται τον ΠΟΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενόψει της Συνόδου Υπουργών στο Καγκούν του Μεξικού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Είναι ήδη φανερό ότι η ΕΕ έχει ξεγράψει τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και της γεωργίας και -με αυτά τα δεδομένα- η αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ θα είναι ακόμα πιο οδυνηρή με βάση τα όσα εμφανίζονται στις σχετικές ανακοινώσεις και προτάσεις. Για παράδειγμα η πρόταση για μείωση των επιδοτήσεων κατά 55% ή ενδεχομένως και λίγο πιο κάτω, θα φέρει καίρια πλήγματα σε μια σειρά ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, η σταφίδα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ